-24%

Makaze za kalemljenje voća

  • Makaze za kalemljenje voća
  • Materijal: ugljični čelik + ABS
  • Boja: crna + narandžasta
  • Dužina: 21cm
  • Izuzetno kvalitetne

25,00 KM

Opis

Kalemljenje je postupak kojim se dio jedne biljke (plemka, pelcer) sjedinjuje sa dijelom druge biljke (podloga).

Srastanjem sjedinjenih dijelova dobija se nova biljka (kalem), koja je sposobna da nastavi samostalan život.

Svrha kalemljenja u voćarstvu je da se osobine željene plemenite sorte putem plemke vjerno prenesu na novu voćku − kalem.

Svrha

Na taj način, nova voćka će zadržati sve najvažnije osobine roditeljske sorte, iako joj korijen, a često i dio debla, potiče od druge sorte ili čak voćne vrste.

Izborom različitih vrsta podloga moguće je poboljšati sposobnost prilagođavanja određene sorte klimatskim i zemljišnim uslovima i modifikovati razne druge osobine sorte, kao što su bujnost, brzina stupanja na rod itd.

Cijepljena voćka se sastoji od podloge koja daje korijen i mali dio debla i od plemke koja izgrađuje ostatak debla i krošnju.

Ovisno o načinu na koji cijepimo plemka može biti dio izbojka ili pak samo jedan pup.

Cijepljenjem na odabranu podlogu voćka dobiva odgovarajuću rodnost, bujnost, kvalitetu ukorjenjivanja, prilagodljivost različitim klimatskim uvjetima i vrstama tla te povećanu otpornost na bolesti i štetočine u tlu.

Kada bi voćke uzgajali iz sjemena one bi imale neujednačena svojstva koja ne bi mogli predvidjeti.

 

Uspjeh

Uspjeh pri kalemljenju zavisi od podudarnosti (kompatibilnosti) podloge i plemke, vremena kalemljenja, životne aktivnosti podloge i plemke.

Kvaliteta podloge, kvaliteta plemke, kontakta na spojnom mjestu, vremenskih prilika za vreme i posle kalemljenja, brzine kalemljenja.

Nivoa higijene prilikom kalemljenja, načina kalemljenja i obučenosti kalemara.

Ukoliko je podudarnost između podloge i plemke veća postiže se bolji uspeh pri kalemljenju.

Za uspeh prilikom kalemljenja, osim dobrog poznavanja metode i tehnike rada, od velike važnosti je sistematska srodnost biljaka.

Ukoliko su srodnije vrste kalema i podloge, utoliko će uspeh pri kalemljenju biti veći.

Kalemljenje između dve srodne vrste je sasvim moguće, ali što su kategorije biljaka udaljenije, to je uspeh sve manji.

Također, uspijeh uveliko ovisi i o tehnici majstora i njegovoj opremi i alatu.

Da biste što stručnije odradili posao kalemljenja, odaberite upravo ove makaze za kalemljenje.

Te uživajte u čarima proljeća osjećajući se kao profesionalac.

Plaćanje po
uzeću

100% sigurna
online kupovina

Podrška kupcima

Dostava na adresu

Zagarantovano
super cijene

Pregled artikala
i mogućnost zamjene

FAQ

Najćešće postavljena pitanja

BH Market nudi vam sigurnu i najlakšu opciju plaćanja te naručeni proizvod plaćate prilikom preuzimanja. Ova pogodnost Vam dopušta da paket pogledate kako biste mogli utvrditi da li je proizvod koji je stigao na adresu upravo onaj koji ste željeli, kako biste tek nakon toga novac predali kuriru.

Troškovi poštarine nisu uključeni u cijenu proizvoda. Troškovi dostave se obračunavaju prilikom narudžbe. Dostava dostupna za sve gradove Bosne i Hercegovine

Pravo na zamjenu ostvarujete ukoliko niste zadovoljni proizvodom, njegovim izgledom ili ste na njemu uvidjeli vanjska oštećenja. Uslov zamjene jeste da proizvod niste počeli koristiti a potom ga oštetili prilikom korištenja.

Vaša narudžba će se smatrati važećom ukoliko su svi navedeni podaci unešeni ispravno i u skladu sa uslovima prodaje. Ukoliko podaci nisu uneseni u potpunosti a ne možemo vas kontaktirati, BH Market zadržava pravo ne isporučiti proizvod. 

Narudžbu je moguće izmjeniti ili u potpunosti poništiti prije slanja paketa. Ukoliko Vašu narudžbu otkažete ili promjenite a proizvod do tada već bude isporučen, morali biste pokriti trošak dostave.

Dostava je na Vašoj adresi u roku od dva radna dana a kada su u pitanju vikendi, dostave se ne vrši vikendom, isporuka se prenosi na sljedeći radni dan.