You are currently viewing Baklava rolnice

Baklava rolnice

Idealna poslastica koja nikada nikoga nije ostavila ravnodušnim-baklava.

Rolovana baklava

Osim klasične baklave na koju smo svinavikli, rol baklava se, također, često nalazi na našim soframa. Sastojci suisti, razlika je u načinu motanja jufki.

  • Osnovni pribor
  • 1 pakovanje tanjih kora za baklavu
  • 250 g mljevenih oraha
  • 100 g sjeckanih oraha
  • 100 ml ulja ili putera
  • 100 ml ulja ili putera za prelivanje
  • 800 g šećera
  • 600 ml vode
  • 1 manji limun
  • 1 mahuna vanilije
  1. Uzeti jednu koru ičetkicom premazati  sa otopljenim puterom ili uljem. Na početku kore ostaviti malo praznog mjesta,nekoliko cm, staviti nekoliko kašika oraha, koje ste prethodno izmješalizajedno ( sjeckane i mljevene orahe ) i staviti 2 metalna štapića kojikoristite za ražnjiće, drške da su nasuprot jedna drugoj i zaviti čvrsto urolat.

  2. Uzeti drugu koru i njupremazati i staviti na početak onaj prvi rolat koji ste prethodno zavili i opetzaviti čvrsto i tako uraditi i sa trećom korom. Stavljati onoliko kora koliko volite da su vamrolnice velike.

  3. U vatrostalnu posuduu,veličine 22cm X 33cm stavljamo rolnice, koje smo prethodno malo nagužvaligurajući početak i kraj rolata prema sredini da stane u pleh, prvo skinutijednu žicu i ako treba pogurati još malo sa druge strane i skinuti i drugu žicu.

  4. Tako raditi dok imatematerijala. Zagrijati ulje ( neko stavlja pola ulja polaputera) i kašikom preliti rolate. Oštrim nožem isjeći rolate u rolnice željene veličine. Rernu zagrijati na 175*C i peći baklavu oko 30 minuta ili dok vam fino ne porumeni, isključiti rernu, malo otvoriti vrata odrerne i ostavite je još desetak minuta da se osuši.

  5. Dok se baklava peče,skuhati agdu. U šerpu staviti šećer, vodu i rasječenu mahunuvanilije i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuhati dok se malo ne zgusne. Na kraju dodati kolutove isječenog limuna iizvaditi mahunu vanilije. Pečenu baklavu preliti vrelom agdom.

  6. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i poslije je ostavite u frižider da se dobro ohladi i poslužiti je hladnu.

Kolači
Bosanska kuhinja
baklava, rolovana baklava, kolači