You are currently viewing Bolovi u kralježnici i uzroci nastanka

Bolovi u kralježnici i uzroci nastanka

Bolovi u kralježnici javljaju se iz jako mnogo razloga. Pored modernog i brzog života koji je jako nezdrav i neprilagođen zdravim navikama, postoji i mnogo drugih zdravstvenih uzroka koji se mogu povezati s ovim problemom. Križobolja je naziv za bol u dijelu kralježnice, tačnije u križima. Takva vrsta boli može biti veoma jaka i neugodna. Može se pojavljivati povremeno, ali i trajati konstantno. Ta bol se može proširiti iz kralježnice prema nozi pa sve do stopala, i ta bol prelazi u tzv. išijas.

Veliki problem današnjice

Kada je u pitanju bol u kralježnici, ona zaista ne bira starosnu dob niti spol i većina ljudi je nažalost ovaj problem iskusila. Od ovog problema pati, vjerovali ili ne, skoro 80 posto populacije te je zbog učestalosti postala globalni problem. Iz tog razloga je veoma važno na vrijeme reagirati kako bi se uklonio problem ili bar kako bi se smanjili simptomi.

bolovi u kralježnici

Vrste bolova u kralježnici i simptomi

Kada su u pitanju vrste, najčešća je tzv. mehanička križobolja, nakon nje radikularna, te upalna križobolja, prenesena križobolja a ostali uzroci spadaju pod minimalne od jedan posto slučajeva. Kod bolova u kralježnici uobičajene stvari koje radimo svakodnevno su od velike važnost. Naprimjer, način na koji ustajete sa kreveta ili stolice, nagli pokreti, trzaji itd.

Ukoliko tegobe traju kraće od 6 sedmica onda patite od akutne križobolje dok subakutna traje od 6 do 12 sedmica. Ukoliko vaša bol traje duže od 12 sedmica onda ste u grupi hroničnih bolesnika. Ne brinite, ukoliko reagirate na vrijeme te potražite odgovarajuću pomoć i rješenja, ovakve vrste upale ne moraju imati loš ishod.

Ostali uzroci

Od ostalih uzroka koji mogu proizvesti bol u kralježnici jeste osteoartritis, degeneracija diska, reumatski artritis, hernija diska, fraktura kralježnjaka, tumori kralježnice, infekcije itd.

Bolna leđa i sport

Ukoliko se radi o sportistima kod kojih se javlja ovakva vrsta boli, najčešći uzrok je ozljeda u lumbalnom dijelu. Rizična skupina sportova koji mogu prouzrokovati ovakvu vrstu povreda su hrvanje, tenis, golf, skijanje, gimnastika, atletika, nogomet i jahanje. Razlog tome jeste što je kralježnica u tim sportovima pod velikim opterećenjem što dovodi do uganuća ligamenata i istegnuća mišića i malenih zglobova. Do ovakvih povreda najčešće dolazi zbog naglih i snažnih pokreta. Oštećenja izazivaju upalnu reakciju i otok a u težim slučajevima može doći i do potpune rupture ligamenata i mišića.

Pojas za leđa iz naše ponude

Ne dozvolite da vas uspore bolovi u kralježnici. Ukoliko želite na vrijeme i preventivno reagirati te spriječiti moguće povrede, istegnuća ili bol od napora i sjedenja, posjetite naš shop jednim klikom OVDJE i uvjerite se zašto smo najbolji. Iz naše ponude izdvajamo: