...

Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Zašto je boravak u prirodi važan za djecu

Svakom čovjeku na planeti je kretanje urođena stvar. Dijete već od najranijih faza svog rođena te kroz cjelokupan proces odrastanja pokazuje sve više i više interes za kretanjem, što unutar vašeg doma, što vani. Koliko je boravak u prirodi važan za djecu govori i nauka. U zadnje vrijeme sve više i više. Boravak u prirodi odličan je za tjelesni i psihički razvoj djeteta te je kretanje djeteta jedna od iznimno važnih stimulacija za njegov mozak.

Svakodnevni boravak na zraku u svim godišnjim dobima jača imunitet organizma, sunce potiče proizvodnju vitamina D, hodanje, trčanje, skakanje, penjanje ubrzava disanje i rad srca. Djeca povećavaju snagu i izdržljivost, upoznaju vlastito tijelo, uče o naporu i odmoru te se rješavaju viška energije.

boravak u prirodi

Igra u prirodi

Za manje pretilosti, više spretnosti i zdrave igre, dijete se mora kretati i boraviti u prirodi. Dijete treba istraživati. Neka se valjaju u travi, neka se uprljaju, neka se nauče popeti na drvo, to je najbolji način da razvijaju motoriku. Dokazano je da boravak u prirodi smanjuje stres i anksioznost. Spontano igranje u prirodi donosi značajna poboljšanja na planu učenja, pamćenja i kreativnosti.

Zdrave navike

Kretanjem i svakodnevnim boravkom na svježem zraku potičemo usvajanje pozitivnih stavova prema sportu i kretanju te općenito prema zdravom načinu života već od najranije dobi.

Socijalni razvoj

Aktivnosti na vanjskom zraku idealne su za razvoj socijalnih vještina i dobra su priprema za kontakte koji slijede u školi.

Spoznajni razvoj

Vrijeme je bitan faktor jer pruža djetetu iskustvo boravka na zraku u svim godišnjim dobima. Istražujući tlo i pronalazeći u njemu različite životinje otkrivaju svijet prirode kojoj pripadaju, uče o zakonitostima i promjenama kroz godišnja doba.

boravak u prirodi

Odlična tjelovježba

Kako djeca u zadnje vrijeme puno više vremena provode na ekranu nije ni čudo da je pretilost kod djece u porastu. Loša prehrana i smanjena aktivnost su razlog zašto sve više djece ima problem sa viškom kilograma. Zato je vrlo važno djeci omogućiti da potroše višak energije na svježem zraku.

Dječji romobil 5u1 na 3 svjetleća kotača

Ono što je jako bitno kada je boravak djece u prirodi jeste i to da im ne bude dosadno. Da se ne požele brzo vratiti za njihove male ekrane i da im učinite boravak vani nevjerovatnim. Iz tog razloga, BH Market nudi vam proizvod koji će i vama i vašim mališanima uljepšati boravak u omiljenim parkićima i na omiljenim puteljcima.

https://bh-market.ba/p/djecji-romobil/

Jako je važan i socio-emocionalni aspekt jer kroz zajedničku fizičku aktivnost s drugom djecom ili odraslima, djetetu raste samopoštovanje i samopouzdanje.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.