Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Borite se s niskim krvnim pritiskom na prirodan način

Ukoliko imate problema s niskim krvnim pritiskom sigurno se pitate kako da ga regulišete na prirodan način, bez upotrebe lijekova. Stanje niskog krvnog pritiska je nerijetko bez simptoma i obično ne zahtijeva neko ozbiljno tretiranje, međutim, kod nekih osoba znatno utiče na kvalitet života i onemogućava normalno funkcioniranje. Kako bi uspostavili normalan pritisak, ljudi često traže rješenja u prirodnim stvarima i lijekovima kako bi svoj organizam poštedili toksičnih stvari. U nastavku vam donosimo mnoštvo korisnih informacija.

na prirodan način

Koji su simptomi niskog pritiska?

Simptomi niskog pritiska mogu biti razni, a oni koji su najčešći su: vrtoglavica, nesvjestica, mučnina, nagon na povraćanje, opšta slabost, zamagljen vid itd.

Ukoliko je problem niskog pritiska blaži, promjene u ishrani značajno mogu pomoći pri regulaciji krvnog pritiska. Ishrana također može pomoći i kada je u pitanju teži oblik, međutim, potrebno je da se savjetujete sa stručnjakom kako biste mogli uključiti i neku od terapija.

Neki od simptoma također mogu biti: anksioznost, slaba koncentracija, zamaranje, hronična pospanost, lupanje srca u mirovanju, gubitak volje i snage, slaba memorija itd.

U sljedećim redovima vam donosimo par zanimljivih namirnica koje vam mogu pomoći pri regulaciji niskog pritiska na prirodan način.

Trebali biste konzumirati više soli

So nikako nije preporučljiva kada je problem visokog pritiska u pitanju. Međutim, ukoliko se borite s regulacijom niskog krvnog pritiska, so može biti od velike koristi. Doručak je preporučljivo početi s nekim slanijim namirnicama kako biste organizmu obezbjedili dovoljnu količinu natrijuma.

Unos dovoljne količine vode

Dehidratacija je veoma čest uzrok pada krvnog pritiska, a pomoći ćete sebi tako što ćete tokom dana unositi dovoljno tekućine. Neki stručnjaci navode da je potrebno i do 8 čaša vode dnevno kako bi organizam normalno i zdravo funkcionirao.

Nar

Da li ćete ga koristiti kao prirodan sok ili ćete ga jesti svježeg, potpuno je svejedno. Ono što je bitno jeste da nar pomaže pri regulaciji pritiska a uz to je veoma zdrav za cjelokupan organizam.

Unos B12 vitamina

Ovaj nevjerovatan vitamin pomaže organizmu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Ukoliko vam B12 vitamin nedostaje, to može rezultirati anemijom a uz to i jako smanjiti krvni pritisak. Možete pretjerano krvariti, a može dovesti i do oštečenja živaca i organa. Tuna, mliječni proizvodi, jaja, piletina, losos i mnoge druge namirnice sadrže ovaj vitamin, stoga se potrudite da ga redovno unosite u vaše tijelo.

Unos folata

Vitamin B9, tačnije Folat, veoma je važan i nalazi se u namirnicama kao što su brokule, mahunarke, šparoge itd. Nedostatak ovog vitamina također može uzrokovati anemiju te znatno sniziti vaš krvni pritisak.

Unos ugljikohidrata

Hrana koja je bogata ugljikohidratima probavlja se znatno brže u odnosu na drugu hranu. To može dovesti do naglog pada pritiska. Pokušajte održavati dijetu koja ima nizak nivo ugljikohidrata te pomaže pri regulaciji niskof krvnog pritiska.

Izbegavajte industrijske napitke 

Industrijski napici su puni šećera i ne sadrže nikakve hranjive materije. Najbolje bi bilo da pravite prirodne sokove od mrkve, cvekle i bosiljka. Kao zaslađival birajte zdraviju opciju kao što je med.

Mali, česti obroci

Osobe koje pate od niskog krvnog pritiska ne bi smjele provoditi bilo kakve stroge dijete jer se stanje opasno može pogoršati. Nepravilan unos prehrane usporava dotok krvi te će se osoba koja pati od niskog pritiska osjećati veoma slabo i bez energije. Također, nikako se ne preporučuje ni prejedanje jer ima skoro isti uticaj na nizak krvni pritisak. Najbolje rješenje jesu maleni i češći obroci koji će održavati zdrav nivo energije.

Pratite razinu svog krvnog pritiska uz aparate za pritisak iz naše ponude