Trenutno pregledavate Bosanski gulaš-i miris i ukus

Bosanski gulaš-i miris i ukus

Sjajno i neodoljivo za sve sezone, za sve tipove zabava, bosanski gulaš za sve vrste druženja.

Bosanski gulaš

Iako potječe iz Mađarske, gulaš je jelo,čorba, koje je jako zastupljeno na našim prostorima i pravi se  svakodnevno bez ikakvog povoda. S obzirom nato da mu je glavni sastojak meso, vrlo je hranljiv. Najčešće ga pravimo sajunetinom, mada u zadnje vrijeme možemo pročitati recepte u kojima suzastupljene i druge vrste mesa (teletina, puretina, zečetina, janjetina itd). Kaoprilog najčešće mu se dodaje pire krompir ili riža.

  • Osnovni pribor
  • 500 gr junetine ili govedine
  • 2 glavice crvenog luka
  • 150 gr mrkve
  • 250 gr paradajza
  • 2 čehne bijelog luka
  • so, biber, aleva paprika, vegeta
  • 1 goveđa kocka
  • pola kašike ajvara
  1. Isjeckati crveni luk i dinstati dok ne omekne,zatim dodati meso, koje ste prije toga začinili sa navedenim začinima. Na blagoj temperaturi dinstati meso u vlastitom soku, pri nestanku tekućine pomalo dodavati toplu vodu. Postepeno ubacivati mrkvu, bijeli luk i sjeckani paradajz.

  2. Važno je napomenuti da sa gulašom ne žurite, jer što se duže bude krčkao bit će ukusniji, a saft će na taj način dobivati na okusu i gustini. Cilj je postići kremoznost, bez dodavanja brašna. Gulaš kuhamo oko sat vremena, što ipak ovisi o vrsti mesa koju koristimo. Na kraju dodamo ajvar i sušeni celer iperšun (ukoliko želite). Ako niste zadovoljni gustinom safta, na kraju možete umutiti kašiku brašna s 0,5 dl hladne vode i dodati u gulaš. Sve zajedno kuha 5 minuta, potom ringlu isključiti.

Greške koje nam se često potkradaju pri pravljenju gulaša su sljedeće:
• odaberemo loš komad mesa, junetina je najbolji izbor
• kuhamo ga prekratko, trebamo ga duže termički obrađivati na laganoj temperaturi.
• potrebno je meso začiniti prije dinstanja, pogotovo crvenom mljevenom paprikom
• korjenasto povrće ubaciti pola sata prije završetka kuhanja.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
bosanski gulaš, gulaš