...

Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Bosanski gulaš-i miris i ukus

Sjajno i neodoljivo za sve sezone, za sve tipove zabava, bosanski gulaš za sve vrste druženja.

Bosanski gulaš

Iako potječe iz Mađarske, gulaš je jelo,čorba, koje je jako zastupljeno na našim prostorima i pravi se  svakodnevno bez ikakvog povoda. S obzirom nato da mu je glavni sastojak meso, vrlo je hranljiv. Najčešće ga pravimo sajunetinom, mada u zadnje vrijeme možemo pročitati recepte u kojima suzastupljene i druge vrste mesa (teletina, puretina, zečetina, janjetina itd). Kaoprilog najčešće mu se dodaje pire krompir ili riža.

  • Osnovni pribor
  • 500 gr junetine ili govedine
  • 2 glavice crvenog luka
  • 150 gr mrkve
  • 250 gr paradajza
  • 2 čehne bijelog luka
  • so, biber, aleva paprika, vegeta
  • 1 goveđa kocka
  • pola kašike ajvara
  1. Isjeckati crveni luk i dinstati dok ne omekne,zatim dodati meso, koje ste prije toga začinili sa navedenim začinima. Na blagoj temperaturi dinstati meso u vlastitom soku, pri nestanku tekućine pomalo dodavati toplu vodu. Postepeno ubacivati mrkvu, bijeli luk i sjeckani paradajz.

  2. Važno je napomenuti da sa gulašom ne žurite, jer što se duže bude krčkao bit će ukusniji, a saft će na taj način dobivati na okusu i gustini. Cilj je postići kremoznost, bez dodavanja brašna. Gulaš kuhamo oko sat vremena, što ipak ovisi o vrsti mesa koju koristimo. Na kraju dodamo ajvar i sušeni celer iperšun (ukoliko želite). Ako niste zadovoljni gustinom safta, na kraju možete umutiti kašiku brašna s 0,5 dl hladne vode i dodati u gulaš. Sve zajedno kuha 5 minuta, potom ringlu isključiti.

Greške koje nam se često potkradaju pri pravljenju gulaša su sljedeće:
• odaberemo loš komad mesa, junetina je najbolji izbor
• kuhamo ga prekratko, trebamo ga duže termički obrađivati na laganoj temperaturi.
• potrebno je meso začiniti prije dinstanja, pogotovo crvenom mljevenom paprikom
• korjenasto povrće ubaciti pola sata prije završetka kuhanja.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
bosanski gulaš, gulaš
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.