You are currently viewing Ćufte u paradajz sosu

Ćufte u paradajz sosu

Recept za najukusnije ćufte u paradajz sosu koje su bogatog i punog okusa. Umak od paradajza gust je i s puno karaktera koji će oduševiti sve Vaše goste.

Ćuftete u paradajz sosu

Ćufte su mesne kuglice pripremljene u nekom umaku u ovom slučajuparadajz sosu. Ćufte su omiljeno jelo toko cijele godine, a priprema ćufti je vrlo jednostavna. Sočne su i nema prženja u masnoći!

  • Osnovni pribor
  • 1/2 kg mljevenog junećeg mesa
  • 1 jaje
  • 1 glavica crvenog luka sitno nasjeckanog
  • 1 češanj bijelog luka sitno nasjeckan
  • 2 kašike prezli (mrvica)
  • 1 kašičica vegete
  • 1 kašika ulja
  • sol, biber, malo slatke paprike, po želji
  • 1/2 l soka od paradajza
  • 3 čaše vode
  • 0,5 dcl. ulja
  • 3 kašike brašna
  • sol, malo slatke paprike
  • 1 kašika šećera
  1. Ćufte: Izmiješati sve navedene sastojke i ostaviti najmanje pola sata ufrižider

  2. Sos: Propržitimalo brašna na ulju, dodati sok od paradajza, izmiješati pa polakododavati vodu i zatim začine.

  3. Čim proključa, dodavati jednu po jednulopticu mesa, smanjiti temperaturu i kuvati tako na umjerenoj vatri oko 40minuta. Služiti uz pire krompir.

Ćufte se mogu poslužiti uz pire krompir.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
ćufte, meso, sos, paradajz sos