You are currently viewing Cvekla-svježe, kuhano, zdravo.

Cvekla-svježe, kuhano, zdravo.

Cvekla je jako zdrava i možemo ju jesti na sve načine, pa čak i u šejkovima. Bitno je da ju unosimo redovno u organizam jer doprinosi kvaliteti našeg zdravlja.

Cvekla

U zimskom periodu ograničeni smo na raznovrsnost povrća koje nam se nudi u svježem stanju. Međutim ono koje imamo ne trebamo uopće potcijeniti. Jedno od njih je svakako i cvekla.

Mnoge su dobrobiti ovoga povrća koje djeluju pozitivno na naše zdravlje. Možemo je konzumirati u kuhanom ili sirovom obliku, mada tokom kuhanja gubi vrijedne sastojke, stoga je najbolje upotrijebiti svježu u različitim varijacijama. Sirovu cveklu također možemo naribati i dodati u vašu omiljenu salatu. Ukoliko koristimo sok od cvekla, treba napomenuti da ga na početku uzimamo u manjim količinama,tako je jak da tokomm čišćenja možete osjetiti vrtoglavicu. To je normalan znak eliminacije toksina iz organizma. 

Mnoge su dobrobiti ovoga povrća koje djeluju pozitivno na naše zdravlje. Navest ćemo neke od njih: 

  • Cvekla je jedinstvena zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida.
  • Poznato je da normalizira krvni pritisak.

 

  • Cvekla je tradicionalni lijek za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija cveklom, koja podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cvekle ili sirove ribane cvekle, ima pozitivan učinak protiv leukemije i mnogih drugih vrsta raka.
  • Vlakna, koja sadrži, mogu smanjiti razinu holesterola u krvi i do 40 %.
  • Odličan je izvor folne kiseline. Posebno se preporučuje trudnicama. Folna kiselina može spriječiti mnoge bolesti u novorođenčadi.
  • Također,  pomaže u očuvanju elastičnosti arterija. Redovito konzumiranje ovog povrća može spriječiti proširene vene.
  •  Željezo iz cvekle (iako količina nije visoka) je odlično sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi.
  • Bogata je antioksidansima, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.
  • Pigment zvani Betacijanin daje joj crvenu boju, apsorbira se u krv i povećava sposobnost krvi da prenosi kisik i do 400 %.
  • Sok od cvekle stimulira rad jetre i žuči i sprečava zatvor, a u kombinaciji sa sokom mrkve je odličan lijek za giht, bolesti bubrega i žučnog mjehura.