You are currently viewing Domaće mekane krofne

Domaće mekane krofne

Ukusne domaće krofne koje će Vaši ukućani stalno iznova tražiti.

Donuts

Malene i ukusne homemade krofnice.

  • Osnovni pribor
  • 1 jaje
  • 60 gr šećera
  • 1 kašičica soli
  • 90 ml vode
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 60 gr maslaca
  • 45,5 dag glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 200 dag tamne čokolade
  • 1,5 dcl slatkog vrhnja
  1. U posudu stavite jaje i šećer te izmiksajte. Dodajte sol, vodu, toplo mlijeko i omekšali maslac. Sve sastojke dobro izmiksajte. Zatim miksajući, s nastavcima za tijesto, dodajte brašno pomiješano sa suhim kvascem. Ako ćete raditi za svježim, odvadite malo mlijeka i u njemu umutite pola kocke, te pustite da nabubri (zatim prije dodavanja brašna dodajte kvasac).

  2. Umijesite mekano tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna da vam se ne lijepi za ruke. Tijesto stavite u dobro pobrašnjenu posudu i prekrijte vlažnom krpom. Pustite na toplom sat vremena ili dok se ne udvostruči. Zatim tijesto izvadite na pobrašnjenu podlogu te razvaljajte na pola cm debljine. Pomoću okruglog kalupa ili čaše izrežite krugove, a sredinu isto s manjim kalupom izdubite.

  3. Ako nemate taj mali okrugli kalup, poslužit će vam i obični čep od neke boce. Zatim izrežite papir za pečenje na male kvadrate, da svaka krofna ima svoj podložak. Ispasti će vam nekih 15 krofni. Papir stavite na neki lim te na njih posložite tijesto. Tijesto prekrijte krpom i pustite na toplom još pola sata.

  4. U neku dublju posudu dodajte ulje. Kada se ulje dobro zagrijalo, gornju stranu krofne prvu stavite peći. Nakon 30 sekundi okrenite na drugu stranu, pustite još 30 sekundi i krafnu možete izvaditi van. Ja ih stavim na papir da upije višak masnoće.

  5. Kada ste ispekli sve krofne, napravite preljev. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja te prelijte počokoladi. Miješajte dok se čokolada ne otopi i dok se smjesa ne sjedini. Odabranu stranu krofne umočite u dobiveni preljev. Po želji možete dodati mljevene lješnjake, šarene mrvice i sl. Vaše krofne su gotove i spremne za serviranje.

Dezert
Američka kuhinja
domace krofne, donuts, krofne