You are currently viewing Đulbastije-omiljeni ukus

Đulbastije-omiljeni ukus

Odavno poznati ukus i miris tradicionalnog jela koje je redovno na našim stolovima, đulbastije.

Đulbastije

Đulbastije pripadaju orijentalnoj kuhinji,naziv im potječe iz turskog jezika. Mesni obrok, čiji sastav je vrlo sličan ćevapčićima, s tim da đulbastije vizuelno više podsjećaju na pljeskavice.Najčešće se pripremaju za iftar u vrijeme mjeseca ramazana. Vrlo su „site“ ihranljive. Prilog uz njih može biti neko povrće, mada ih mnogi posluže i same. Đulbastije spadaju u srednje zahtjevno jelo, stoga nam i za njih nije potrebnopuno vremena, otprilike 60 – 90 minuta.

  • Osnovni pribor
  • 600 gr mljevenog junećeg mesa
  • 400 gr krompira
  • 1 jaje
  • 1 crveni ili bijeli luk
  • 2 kašike prezle
  • so, biber, suhi začin
  • 50 gr maslaca
  • 50 gr brašna
  • 600 ml mlijeka
  • 100 gr sira
  • 200 ml vrhnje za kuhanje
  1. U plastičnu zdjelu staviti mljeveno meso,isjeckani luk, jaje, sol, biber, suhi začin, izerendani krompir, dobro izmiješati da se krompir izjednači sa mesom.

    Ugrijati ulje na tavi i praviti velike kao dlan đulbastije i prepržiti sa obje strane da fino porumeni te prepržene stavljati u tepsiju u kojoj ćemo ih peći.

  2. U istu tavu staviti maslac i brašno, koje ćemo kad dobije zlatnu boju preliti mlijekom i brzo miješati, dok se smjesa ne izjednači. Trebamo dobiti smjesu slične gustine kao što je za palačinke.

    Dobiveni sos preliti preko đulbastija koje smo poredali u tepsiju. Dodati još i vrhnje za kuhanje. Ubaciti u već ugrijanu rernu i peći ih na 200 stepeni, 45 minuta. Na kraju dodati ribani sir.    

  3. Dobili smo veoma izdašno, sočno i hranljivo jelo.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
ćufte, meso, sos, paradajz sos, đulbastija, đulbastije