You are currently viewing Đumbir i savjeti

Đumbir i savjeti

Đumbir je jako zastupljena biljka kada je riječ o sezonama prehlade i gripe. Također u jeku trenutne pandemije gdje se koristi kao sredstvo za ublažavanje simptoma i pomoć pri bržem ozdravljenju.

Đumbir

Đumbir je biljka koja je sve više zastupljenija kod nas, upotrebljavamo ga u svježem stanju ili sušenom stanju. Široku upotrebu ima u kuhinji kao začin, pripremamo čaj ili bude sastojak naših osvježavajućih napitaka u kombinaciji sa limunom. Njegova ljekovita svojstva su mnogobrojna, čak je spomenut u Kur’anu.

Đumbir (Zingiber) iz porodice ljiljana i pretpostavlja se da potječe iz Indonezije, gdje i danas raste nekoliko divljih vrsta. Iako je bio poznat još starim Grcima i Rimljanima, đumbir je popularnost u Evropi počeo stjecati tek u srednjem vijeku povratkom križara iz ratova. 

Osim štoj e zastupljen u kuhinji, svoje mjesto je našao i u medicini zbog mnoštva ljekovitih svojstava koje posjeduje. Bogat je mineralima (kalij, bakar, magnezij i mangan) i vitaminima grupe B, vitaminom C, manjom količinom pantotenske kiseline i niacinom.

Sto grama korijena đumbira ima:

  • 18 g ugljikohidrata
  • 1,82 g bjelančevina
  • 0,75 g masti
  • brojne mineralne tvari i vitamine
  • njegova energetska vrijednost je 80 kcal na sto grama.

Neka od ljekovitih svojstava đumbira su:

  • koristan u liječenju mučnine
  • za vrijeme prehlade i gripe ga koristimo u kombinaciji sa limunom i medom
  • za bolju prohodnost dišnih puteva tokom prehlade pomaže inhalacija vodenom parom, inhaliramo se tako što u širu posudu stavimo dvije veće kašike naribanog đumbira i prelijte ih litrom kipuće vode, poklopljeno neka odstoji pet minuta, potom počnite inhalirati.
  • loše probave
  • mučnine pri putovanju
  • prirodni je antiseptik i djeluje protuupalno
  • ljekovita svojstva đumbira koriste se u liječenju šećerne bolesti tipa 2 od koje pati više od 90 % oboljelih od dijabetesa
  • posebno je djelotvoran u ublažavanju jutarnje mučnine kod trudnica
  • odlično je rješenje u detoksikacijskim programima jer uspješno izbacuje toksine iz tijela
  • đumbir sadrži čitavu paletu flavonoida za koje se pokazalo da pozitivno utječu na smanjenje obolijevanja i smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila, djeluju zaštitno na krvne žile tako što sprečava nakupljanje holesterola na unutrašnjim stijenkama krvnih žila i nastajanje aterosklerotskog plaka koji rezultira smanjenim protokom krvi kroz žile
  • uz pravilnu prehranu i redovito vježbanje pomaže i pri gubitku neželjenih kilograma jer regulira razinu vode u tijelu.
  • nakon povećane tjelesne aktivnosti stavljamo obloge od đumbira, čije listiće smo prethodno prokuhali i sok iscijedili, te tom tekućinom kvasimo tkaninu i privijamo na bolna i upaljena mjesta.

Osobe s osjetljivom sluznicom trebaju izbjegavati đumbir, jer ljuti sastojci također mogu uzrokovati iritaciju i bol u ustima i grlu ili ukoliko imate problema sa želucem trebali bi radije birati blaže tvari.