You are currently viewing Hurmašice sa kokosom-omiljeni slatkiš

Hurmašice sa kokosom-omiljeni slatkiš

Veoma jednostavan recept za hurmašice sa kokosom.

Hurmašice sa kokosom

Hurmašice su stara bosanska zalivena poslastica, koja se godinama pravi u našim domaćinstvima. S vremenom izvornom receptu hurmašica dodavali su se dodatni sastojci koji bi samo poboljšali njen okus. U ovom receptu dodali smo kokos, koji daje posebnu notu okusa i mirisa.

  • Osnovni pribor
  • 200 gr maslaca
  • 100 gr kokosa
  • 2 jaja
  • 1 kašika milerama
  • 3 kašike šećera
  • 0,5 dl ulja
  • pola kesice praška za pecivo
  • 450-500 gr brašna
  • 800 gr šećera
  • 600 ml vode
  • 2 kriške limuna
  1. Umutiti maslac sobne temperature sa jajima i šećerom, dodati ulje i mileram. U tu smjesu dodati i kokos, pola praška za pecivo i malo po malo brašno. Nisam sigurna koliko će vama trebati , ali nemojte da tijesto bude tvrdo. Biće dovoljno da se ne lijepi za ruke.

  2. Od tijesta uzimati male komadiće veličine manje mandarine i oblikovati hurmašice, malo ih utisnuti narendu da dobijemo prepoznatljivu šaru. Od ove količine tijesta bi vam treba dobiti pun pleh od rerne. Peći ih u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih 25 minuta. Pazite da vam se ne prepeku, trebaju imati zlatno žutu boju.

  3. Dok se hurmašice peku skuhamo agdu od navedenih sastojaka, kada prokuha kuhamo je još 10 minuta i sklonimo sa vatre.

    Pečene hurmašice ostavimo pet minuta pa ih zalijevamo vrućom agdom. Bitno je da to radimo malo po malo, a nikako sve odjednom.

Kolači
Bosanska kuhinja
hurmašice, kolači