...

Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Kako da se zaštitite od vrućine u vašem domu?

Kako da se zaštitite od vrućine vani i u vašem domu i kako preživjeti visoke temperature? Tropski val je uveliko stigao u naše krajeve i svi domovi se polako pretvaraju u saune u kojima je nemoguće boraviti. Bilo da živite u stanu, na prvom ili posljednjem spratu ili u kući s dvorištem, glavno pitanje ovih mjeseci jeste kako rashladiti dom. Donosimo vam par savjeta u nastavku teksta.

Kako da se zaštitite od vrućine

Ugodan boravak u domu

Nažalost, kada nam stigne tropsko vrijeme, toplota se ne zadržava samo vani nego jako smeta u svim prostorijama unutar doma. Ono što stručnjaci preporučuju jeste održavanje temperature doma tako da je dnevna temperatura ispod 32 stepena Celzija a noćna ispod 23 stepena. Svoj dom na prirodan način možete rashladiti tako što ćete jutarnji hladniji zrak iskoristiti maksimalno. Sve prozore i roletne podignite i tokom noći kako bi se prostorije ishladile kada je temperatura vani najniža.

Ono što je također preporučeno jeste da tokom dana smanjite dotok vrućeg zraka u stan ili kuću. Tokom dana zatvorite prozore i spustite roletne kako bi u domu bilo što tamnije i kako biste zadržali hladniji zrak što duže. Ukoliko imate klimu, neka bude na 22 do 25 stepeni, i nakon svaka tri sata je potrebno otvoriti prozore kako bi prirodan zrak procirkulisao kroz vaš dom prije ponovne upotrebe i hlađenja.

Sobne biljke

Pitate se kako vam u hlađenju prostorije mogu pomoći sobne biljke? Naime, biljne upijaju topao vazduh i oslobađaju kiseonik i vlagu, što dodatno pomaže u snižavanju temperature i prostorijama. Ono što je bitno jeste da odaberete pravu biljku za vaš dom. Aloe vera i sukulenti su sjajan izbor zbog toga što  potrebnu vodu uzimaju iz vlažnog vazduha oko sebe a odličan izbor su palme, biljka zmija, fikusi i Benjamin.

Zavjese i provjetravanje

Neželjena toplota najviše dolazi s vaših prozora, bilo da su otvoreni ili zatvoreni. Iz tog razloga roletne i dobro odabrane zavjese mogu uštedjeti potrošnju energije i sačuvati dom od neželjene toplote. Odaberite roletne ili zavjese svijetle boje, kako bi dodatno odbijale toplotu.

Zatvorite vrata od prostorija koje ne koristite

Ukoliko veći dio dana koristite samo jednu prostoriju, trudite se da tokom tropskih vrelina držite samo tu prostoriju rashlađenom. Iz tog razloga kako hladan i rashlađen zrak ne biste gubili u prostorijama u kojima niko ne boravi a koje su pretople.

Rashlađujte tijelo

Dobar način kako da se zaštitite od vrućine jeste i rashlađivanje tijela. Veoma je bitno za zdravlje u toku tropskih dana rashlađivati tijelo na pravilan način. Pijte hladne napitke, ne previše slatke, bez kofeina i negazirane. Možete staviti obloge naa zglobove i vrat te se redovito i više puta tuširati mlakom odnosno hladnijom vodom.

Rashladni uređaji iz naše ponude

Posjetite naš shop OVDJE i odaberite rashladne uređaje za vaš dom.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.