You are currently viewing Kako izgubiti kilograme nakon poroda?

Kako izgubiti kilograme nakon poroda?

Mnoge mame se pitaju kako izgubiti kilograme nakon poroda i kako da se vrate u formu što prije? Tjelesna težina žene se uvećava kroz trudnoću konstantno u prosjeku od 7 do 15 kilograma. Ta težina obično varira jer se svako tijelo razlikuje, pa kod nekih žena ta kilaža prelazi i 15 kilograma viška. Neposredno nakon poroda, tijelo žene je lakše za 4 do 6 kilograma jer je beba u prosjeku teška od 3 do 4 kg. Uz to se dodaje i do 2 kg težina posteljice i izgubljene krvi. Samim tim ženi preostaje nekoliko kilograma za izgubiti ukoliko je prije trudnoće imala željenu kilažu. U narednim savjetima vam donosimo par ideja koje će vam pomoći pri gubljenju kilograma.

Kako izgubiti kilograme nakon poroda

Jačajte mišiće

Mame obično nemaju vremena za redovite odlaske na fitness i u teretanu, a i umorne su od neispavanosti te mnogobrojnih obaveza oko bebe i doma. Unatoč činjenici da sve ovo dodatno iscrpljuje organizam, trebali biste odvojiti bar 15 minuta do pola sata za vježne i tjelesnu aktivnost. To će pridonijeti organizmu na mnogobrojne načine, te poboljšati njegovo funkcioniranje i samim tim ubrzati proces mršavljenja.

Promijenite ishranu

Tokom trudnoće a i nakon poroda veoma je važno uspostaviti zdravu ishranu i regulisati prehrambene navike kako biste imali dovoljno energije te kako se ne bi taložile masne naslage. Veoma je važno odvojiti vrijeme za najvažniji obrok u toku dana a to je naravno doručak. Zdrav, kvalitetan i balansiran doručak će vam donijeti dovoljno energije, snage, volje i raspoloženja da ”pregurate” ostatak dana. Preporučeno je imati pet obroka dnevno koji su ispunjeni raznim voćem i povrćem te hranom koja je bogata vlaknima. Ne pretjerujte s porcijama i nemojte se izgladnjivati, te će na taj način organizam početi raditi normalno.

Kako izgubiti kilograme nakon poroda

Nemojte požurivati proces mršavljenja

Veoma je važno da pričekate da postnatalni pregled prođe. Nakon toga se posavjetujte sa svojim doktorom te ga pitajte za savjete vezane za ishranu i trening nakon poroda. Važno je također da sebi odredite željenu kilažu i da shvatite da ništa ne dolazi preko noći. Nemojte zaboraviti da je vaše tijelo uspjelo nevjerovatnu stvar, i da treba adekvatnu njegu i oporavak, te pravilnu ishranu, kako bi ponovo bilo zdravo i snažno.

San je veoma važan

Manjak sna je poguban za sve ljude a naročito za mlade mame kojima je snaga najpotrebnija. Svjesni smo da je mladim majkama najteže ostvariti kvalitetan san i postići dovoljno zdravih sati u spavanju ali pokušajte se odmarati kada god za to imate priliku. Pospanost, umor i iscrpljenost usporavaju metabolizam te ćete zbog toga dobiti suvišne kilograme.

Pojas za znojenje i trening iz naše ponude