You are currently viewing Kako održavati bradu?

Kako održavati bradu?

Svaki muškarac koji se odlučio za nošenje brade mora biti svjestan da održavanje brade nije nimalo jednostavan zadatak. Bez obzira na to koju vrstu uređenja želite, i da li želite dugu ili kratku bradu, za postizanje cilja potrebna je veoma zahtjevna i pažljiva njega. U narednih redovima vam donosimo par zanimljivih savjeta koji će vam pomoći pri održavanju blistave brade. Kako održavati bradu? Pročitajte u nastavku teksta.

Kako održavati bradu

Pranje brade i njeno sušenje

Prvo i osnovno pravilo kada je u pitanju održavanje brade jeste redovito pranje jer je to ujedno i dio prakticiranja lične higijene. Poželjno je da svako jutro nakon buđenja operete bradu šamponom, kako biste isprali masnoću s lica i brade koja se tokom noći nakupila. Također, tokom noći brada može pokupiti i neugodne mirise te je veoma važno da je očistite, kako biste ju pripremili za nanošenje preparata za održavanje i njegu. Osim što je veoma važno preparate nanijeti na čistu bradu, redovito pranje brade također ju dodatno hidratizira.

Kada uredno i pravilno operete bradu, sljedeća obaveza na redu je sušenje. Najbolja i najzdravija verzija sušenja brade jeste trljanjem peškirom veoma nježno. Potrebno je da bradu ravnomjerno osušite, te da sušenjem ne zapetljate dlake i ne oštetite je. Fen nije preporučljiv za sušenje brade jer topao zrak može snažno oštetiti dlaku ali i izazvati iritaciju na vašem licu.

Ulja za bradu su veoma važna

Kako bi vaša brada bila blistava i mirisna, ulja za njegu brade su veoma važna. Jer kao što i koži i kosi treba hidratacija kako bi bila zdrava i njegovana, tako i brada zahtijeva dodatnu njegu i hidrataciju. Birajte ulje koja vam najviše odgovara po teksturi i mirisu, i redovito nanosite malu količinu. Nanijet ćete ulje tako što ćete ga nakapati na dlanove te blago umasirati u bradu i kožu.

Kako održavati bradu

Češljanje i oblikovanje

Kako bi izgled vaše brade nakon čišćenja i hidratacije bio potpun, način češljanja i oblikovanja je također veoma važan. Kako biste razdvojili dlake i bradi dali dodatni volumen, prvo što trebate uraditi jeste počešljati bradu odozdo prema gore. Nakon toga je normalno počešljajte i oblikujte po želji. Kako biste bradu oblikovali lakše te kako bi se oblik zadržao koristite balzame za bradu koji osim što imaju ljekovita svojstva također djeluju i kao pjena na vašoj kosi, u zdravijoj varijanti.

Uložite u kvalitetan alat i postignite pravi rezultat