You are currently viewing Kako pravilno koristiti uvijač za kosu?

Kako pravilno koristiti uvijač za kosu?

Na pitanje kako pravilno koristiti uvijač za kosu, mnogo je odgovora, jer su načini svake osobe drugačiji. Kao i što postoje razlike u tome na koji način neko želi napraviti svoje kovrdže. Od tzv. figaro sprava, do uvijanja peglom, uvijačima s četkom, također postoji i uvijanje ”krpicama” i raznim drugim silikonskim i pamučnim uvijačima.

Kovrdžava kosa je uvijek bila najljepši ukras na jednoj ženi i poseban stil. Vedrina i lepršavost kojom zrači svaka djevojka kovrdžave kose je nevjerovatno privlačna. Jednostavno ih moramo primjetiti.

Prije 18. stoljeća, djevojke koje nisu imale prirodno kovrdžavu kosu, stilizirale su je običnim pletenicama. Nakon 18. stoljeća izmišljeni su razni uvijači koji su od tada samo napredovali u službi zdravlja dlake.

Kovrčanje kose danas je relativno jednostavno a u sljedećim rečenicama ćemo vam pojasniti na koje načine možete doći do željenih kovrdža. Također i kako pravilno stilizirati kosu na zdraviji način.

Prije svega…

Kosa vam mora biti potpuno suha prije korištenja bilo kojeg električnog uvijača. Razlog tome je što se potpuno mokra ili vlažna kosa mnogo oštećuju ukoliko ju pokušavate ukovrdžati. Dlaka je snažnija i otpornija na uvijanje i peglanje kada je potpuno suha.

uvijač za kosu

Pronađite odgovarajući uvijač

Ukoliko želite veće kovrdže koje su ležernije i prirodnije, u tome vam neće mnogo pomoći neki veoma uzak uvijač koji je uz to i slab. Jer neće moći uviti veći pramen niti će ga moći zagrijati. Jednostavno, morate pronaći odgovarajući uvijač da biste dobili to što želite, a koji ipak ima veću širinu. Na taj način ćete grijati veći pramen za vrlo kratko vrijeme a na pramenu neće ostajati otisak uvijača zbog predugog izlaganja toploti.

Obratite pažnju na temperaturu

Ukoliko želite što više sačuvati kosu prilikom uvijanja, trebali biste obratiti pažnju na to koji uvijač birate. Dakle, ukoliko želite sačuvati zdraviju kosu, birajte uvijač koji ima opciju podešavanja temperature. Iako su visoke temperature odlične kako bi se dobila idealna lokna, korištenjem toliko visoke temperature jako često, može trajno uništiti kosu te ju doslovno spržiti. Preporučljivo je da prije uvijanja nanesete sprej za zaštitu od toplote, te da se držite nižih temperatura osim u hitnim situacijama kada brže trebate uviti kosu.

Ne uvijajte do kraja pramen

Ono što je najvažnije znati kod izbjegavanja uvijanja krajeva jeste to što su krajevi previše suhi i bez prženja uvijačem. Također, kada te ionako presuhe krajeve uvijete, na njima će ostati neukrotivi pregibi. Ono što vam savjetujemo jeste da stavite uvijač na sredinu pramena te ga okrenite i spustite na niže okretanjem te ga pustite par centimetara prije kraja pramena.

Kako nakovrčati kosu uvijačem?

Šta smo naučili do sada? Dakle, čistu i suhu kosu prije svega dobro rasčešljajte. Nakon toga nanesite sredstvo za zaštitu od toplote. Sredstvo možete pronaći u obliku spreja i kreme. Nakon toga je potrebno da ponovo rasčešljate kosu te da ju podijelite na tri dijela. Kosu podijelite na desnu, lijevu i stražnju stranu. Zatim uključite uvijač za kosu i odaberite pravilnu temperaturu koja vam odgovara u toj situaciji. Ako imate gustu kosu a žurite na hitan sastanak na koji kasnite naprimjer, odaberite višu temperaturu. Ali to nemojte praktikovati suviše često.

Ljetne kovrdže

Ljetne kovrdže su omiljeni look kada nam stignu proljeće i ljeto, zar ne? Ulice su prepune prelijepih i lepršavih kovrdža koje su uređene i ukrašene na razne načine. Ovakve vrste kovrdži su obično velike, opuštene su i izgledaju kao da nije previše truda uloženo u njih. Međutim, lepršave ljetne mogu biti i sitnije kovrdžice u koju ste dodali omiljenu mašnu za kosu koja je crvene boje na tufnice ili leptirić od cirkona.

Da li ćete odabrati kovrdže kao svoj zaštitni znak ili ćete ih praviti za posebne romantične sastanke a i poslovne, izbor je vaš. Ono što je jako važno jeste da održite zdravu kosu i da pronađete svoj lični način na koji ćete kosu i kovrdže održavati.

Iz naše ponude nudimo sljedećih par uvijača koji će vam pomoći prilikom stiliziranja predivnih i modernih lokni a koje možete pronaći OVDJE: