Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Kako se javlja bol u koljenu?

Na pitanje kako se javlja bol u koljenu stručnjaci odgovaraju na razne načine jer je zaista mnogo uzroka. Koljeno je veoma važan dio našeg tijela i ono nam omogućava oslonac i glavnu funkciju prilikom hodanja, trčanja i generalno svake vrste kretanja. Zbog konstantnog rada i korištenja, bol u koljenu je sasvim normalna pojava koja često pogađa ljude svih skupina. Bol u koljenu može biti posljedica raznih ozljeda, napuknuća, istrošenosti te mnogih drugih uzroka. U nastavku vam navodimo par razloga bolova u koljenu, te rješenja koju vam mogu pomoći kako biste normalno funkcionirali kada se javi ovakva vrsta boli.

Koji su uzroci bola u koljenu?

Kada je u pitanju bol u koljenu, kako bi se pronašlo rješenje i kako bi se otklonili simptomi, veoma je važno pronaći uzrok kako bi se primjenila adekvatna terapija. Ovakva vrsta boli se često javlja kod kancelarijskih poslova kada je držanje nogu u lošim pozicijama te kod dugotrajnog sjedenja. Također se često javlja i ukoliko imate višak kilograma te kod sportskog naprezanja i pretjeranog tereta na nogama. Ono što izaziva veliku nelagodu i trajne posljedice ukoliko se na vrijeme ne reagira jeste oštećenje ligamenata ili hrskavice.

Kako se javlja bol u koljenu?

Kada osjećate bol u koljenu koja ne prolazi, neki od razloga također mogu biti: giht, Bekerova cista, hondromalacija patele, tendinitis, puknuće prednjeg križnog ligamenta, burzitis, artritis itd.

Koje su vrste boli u koljenu

Kada se nakon neke povrede javi oštra bol u koljenu, to je karakteristična pojava za povredu ligamenata i meniska. Obično se bolovi manifestuju u toku hodanja, ponekad se javi i otok i koljeno je prilikom kretanja nestabilno.

Kada se u koljenu javi oštra bol bez jasnog pravila i razloga, obično se ta pojava veže za slobodno zglobno tijelo. Takvu bol izaziva odlomljeni komad meniska koji nema svoje fiksno mjesto. Iz tog razloga se naziva slobodno zglobno tijelo te rješava oštru i neugodnu bol. Ovakav problem se rješava operativno.

Kada su u pitanju degenerativne promjene, bol se javlja za vrijeme kretanja i poslije kretanja. Ovakva vrsta boli nije ugodna ali je blaža od drugih i veoma je važno nastaviti se kretati jer time spriječavate razvoj bolesti i snažniju bol.

Kada se radi o degenerativnim promjenama, bolovi se javljaju i kod promjene vremena ali i tokom godina kada se bol u koljenima povećava. Naime, tokom godina se zglobovi sve više troše i postaju sve osjetljiviji pa osobe koje imaju probleme s koljenima često kažu da im bolovi ”prognoziraju promjenu vremena”.

Kada se bol pojačava u toku noći, to je znak da imate problem zbog kojeg biste se trebali javiti doktoru. Naime, bol je vjerovatno ista kao što je isti i problem, međutim, kada je tijelo smireno, fokus je samo na onome što vas boli. Iz tog razloga vam se čini da vam se bol noću povećava.

Ortopedska pomagala i smanjivanje opterećenja na koljenu

Jedna od najbitnijih stvari kod smanjenja bolova u koljenima jeste smanjiti opterećenje na koljenu. Također je jako bitna potpora koja će dodatno podržavati i ojačati koljeno. Iz ponude našeg shopa izdvajamo par ”pomoćnika” koji će vam veoma efikasno pomoći pri bolovima u koljenu. U nastavku izdvajamo: