Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Kako se riješiti čukljeva?

Imate problema sa palcima vaših stopala i sigurno se često pitate kako se riješiti čukljeva? Čukljevi ne samo da čine da vaša stopala izgledaju deformisano i neuredno, nego i otežavaju kupovinu obuće. Također, ograničava vas na modele obuće koju možete nositi i nikada ne možete kupiti ono što vam se zaista sviđa.

Čukljevi izgledaju kao kvrge na stopalima koje izlaze iz podnožja vašeg palca ili malog prsta. U suštini to su koštane izrasline koje se stvaraju u osnovi vašeg palca na stopalu, tamo gde je metarzofalangealni zglob. Stručno se nazivaju hallux valgus.

Kako se riješiti čukljeva?

Čukljevi na nogama

Uobičajeno je da se čukljevi jave na stopalima. Kada govorimo o čukljevima na nogama, razlikuju se čukljevi na palcu, čukljevi na peti i čukljevi na malom prstu. Čukljevi na nogama najčešće se javljaju kod žena, čak 10 puta više nego kod muškaraca. Tome doprinosi pogrešna obuća, kako ona koja je previše uska, tako i visoke potpetice.

Ko može dobiti čukljeve?

Pojava čukljeva kod adolescenata u dobi između 10 i 15 godina je uzrokovana najčešće genetskom predispozicijom, dok se kod odraslih osoba razvija radi vanjskih utjecaja. Koštana izraslina koja se stvara na zglobu kod početka nožnog palca, osim što ne djeluje estetski prihvatljivo, predstavlja i ozbiljan zdravstveni problem. Uzrokuje jake bolove i otežava kretanje.

Uzroci nastanka su:

  • Neudobne cipele
  • Ozljeda stopala
  • Nasljedni tip stopala
  • Urođene deformacije stopala

Osobe koje se bore s čukljevima često priznaju kako imaju osjećaj da na stopalima nose spravu za mučenje.

Kako se riješiti čukljeva?

Relax foot za ispravljanje nožnog palca

Uzmite stvar u svoje ruke! Relax Foot bit će Vaš najbolji saveznik za ublažavanje boli u stopalu i prevenciji zdravlja.