You are currently viewing Kako se vratiti u formu nakon poroda?

Kako se vratiti u formu nakon poroda?

Kako se vratiti u formu nakon poroda pitanje je koje zanima sve majke, zar ne? Prije nego što se upustite u dijete i treninge, trebali biste se posavjetovati sa svojim doktorom. Kada vam on da zeleno svjetlo, onda možete započeti proces.

Pravilna prehrana je najvažnija

Pravilna prehrana ne samo da je dobra za vraćanje u formu, nego je idealna za vaše zdravlje ali i za zdravlje vaše bebe ukoliko dojite. Pored vježbanja o kojem će biti riječi, veoma je važno da tijelo pripremite za gubljenje kilograma te da ga očistite od toksina i svega lošeg što se nataložilo. To možete uspjeti jedino ako iz svoje prehrane izbacite sve štetne tvari i sve ono što je kalorično i što doprinosi debljanju.

kako se vratiti u formu

Fizička aktivnost je ključ uspjeha

Znamo da se većina mama osjeća veoma iscrpljeno i da su preopterećene svim drugim obavezama, te da rijetko imaju vremena razmišljati o vježbanju. Ali, znajte da je odlična fizička aktivnost i gurati kolica. I majci i djetetu uvijek dobro dođe svjež zrak, pa iskoristite priliku i kada god ste u mogućnosti, izađite prošetati, i šetajte što duže možete. Pored fizičke aktivnosti, i sebi i bebi ćete time obezbjediti bolji, kvalitetniji i duži san.

Zašto je dojenje važno i za majku?

Dojenje troši nevjerovatan broj kalorija. Taj broj se kreće od 500 do 700 kalorija na dan. To je velika prednost jer to znači da možete povećati unos dnevnih kalorija jer ćete ih svejedno gubiti tokom dojenja.

Zašto su važne zdrave užine?

Ukoliko volite slatkiše i često vam se ”omakne” poneki keksić i čokoladice jer u momentu osjećate glad, postoji rješenje i za taj problem. Kako biste izbjegli ovakvu vrstu iskušenja, odlučite se za zdravije varijante slatkiša kao što su sljedeće slatke užine: kaša od žitarica s mlijekom koje nije masno, jabuke s maslacem od badema, voćni smoothie u koji možete ubaciti razne vrste voća itd.

Odmor je veoma važan za vas

Iako mame nemaju mnogo vremena za odmor, bar onoliko koliko ste u mogućnosti, pokušajte odmoriti i pronaći ravnotežu. Ukoliko sebi priuštite dovoljnu količinu sna ili se kvalitetno naspavate u onim satima kada za to imate vremena, to će unijeti ravnotežu u vaš metabolizam.

Učinite proces mršavljenja zanimljivim

Ukoliko vas neka vrsta dijete ili vježbanja iscrpljuje te vam nije zanimljivo, probajte nešto novo. Postoje razne vrste dijeta te razne vrste vježbanja koje će unijeti vedrinu u cjelokupan proces. Veoma je važno da se dobro zabavite, te da imate zdravu motivaciju za napredak.

Pojas za struk koji će vam pomoći pri gubitku viška masnih naslaga