You are currently viewing Kako se zauvijek riješiti strija?

Kako se zauvijek riješiti strija?

Prije nego što saznate kako se zauvijek riješiti strija, bitno je da shvatite šta su strije zapravo te kako nastaju. Strije se obično javljaju zbog rastezanja kože i postaju jako uočljive nakon gubitka kilograma. Što se tiče trudnoće, strije se javljaju odjednom bez nekog naglog porasta težine i stomaka. Kada se pojave, izgledaju zastrašujuće jer obično budu crvene i ljubičaste boje, i sigurno se svi zapitaju hoće li ikada više nestati. Ono što je utješna vijest jeste da tokom vremena boja strija blijedi i prelazi u svijetlu boju kože pa neće biti mnogo primjetne. Kako tretirati strije, kako nastaju i kako se ponašati prema njima, pogledajte u nastavku.

Kako se zauvijek riješiti strija

Što su zapravo strije?

Medicinski naziv za strije je striae gravidarum. Radi se o uskim linijama koje se javljaju na stražnjici, nogama, bedrima, stomaku i na drugim dijelovima tijela. Često se javljaju i na rukama ispod pazuha a ponekad i na leđima. Prilikom nastajanja one su crvene ili ljubičaste a nakon nekog perioda prelaze u svijetliju boju kože.

Što uzrokuje strije?

Naglo rastezanje kože prilikom porasta kilograma te zbog hormonskih promjena utiče loše na kožu. Hormonske i druge promjene utiču na stvaranje kolagena. Kada količina kolagena u koži nije dovoljna, dolazi do pucanja kože i do njenog rastezanja. Elastičnost kolagena u određenoj je mjeri genetski uvjetovana.

Ljubičaste strije

Ovisno o tome kakav je vaš ton kože, na osnovu toga ćete dobiti strije određene boje. Kod onih s tamnijom bojom kože, strije će biti svjetlije od ostatka kože, dok će za ljude svjetlije puti biti crvenkaste ili ružičaste. U početku mogu biti ljubičaste jer se krvne žile razbijaju dok se koža širi. Što se tiče oblika, mogu imati vodoravan i okomit oblik, a najčešće su paralelne. Njihova širina varira od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.

Kako ih ukloniti? 

Nažalost, jako je teško izbjeći pojavu strija u trudnoći jer je koža primorana da se rastegne zbog stomaka koji iz mjeseca u mjesec sve više raste. Preparati na bazi bjelančevina i ulja mogu mnogo pomoći da se strije ublaže te da se pojave nove. Ključno je da žena koristi preparate za prevenciju strija čim zatrudni i da redovito, dva do tri puta dnevno maže područje grudi, prepona, bedara, stražnjice, trbuha i bokova.

Masaža kože stomaka

Kada je u pitanju ”lijek” za strije, najbolja ideja jeste prevencija. Iako vam zaista niko ne može garantirati da ih u trudnoći nećete dobiti, u svakom slučaju ih možete smanjiti. Svakodnevna masaža uljima i preparatima protiv pojave strija uveliko će smanjiti pojavu te će koži pružiti dodatnu hidrataciju i bit će zdravija i spremnija.

Pojas koji će vam pomoći da zategnete kožu i da se uspješno riješite strija