You are currently viewing Kako zaštititi kosu od toplote?

Kako zaštititi kosu od toplote?

Kada tretirate kosu toplotom na bilo koji način, ona slabi i sve to je isušuje. Pitate se kako zaštititi kosu od toplote? Mnogo je načina na koje možete sačuvati svoju kosu od pretjerane toplote, od raznih sprejeva, do tehnika održavanja i njegovanja nakon peglanja, uvijanja, sušenja i sl.

Odaberite kvalitetnu peglu

Ukoliko želite peglati kosu i ukoliko je pegla za kosu rješenje za njenu neobuzdanost birajte keramičke pegle. Takve pegle posjeduju keramičke pločice koje temperaturu ravnomjerno raspoređuju te se samim tim kosa manje oštećuje. Ono što je jako bitno pri odabiru keramičkih pegli jeste da budete sigurni da su pločice potpuno keramičke te da nisu samo presvučene slojem keramike.

kako zaštititi kosu

Zaštitna sredstva su veoma bitna

Kada oblikujete frizuru na bilo koji način, prva i osnovna stvar jeste zaštita vlasi. Samim tim, ukoliko više puta peglate kosu, isušivanje i oštećenje kose je neizbježno pa biste trebali povesti računa o zaštiti. Potražite kvalitetnu termo zaštitu i pronađite biljno ulje koje će vam odgovarati i hraniti vašu kosu nakon tretmana. Po potrebi, koristite  šampon i regenerator za ravnanje kose kako biste si kasnije olakšali posao.

Pripazite na temperaturu

Kada birate proizvod za stiliziranje kose, gotovo svaki od njih ima opciju podešavanja temperature. Međutim, zbog nedostatka vremena, kašnjenja ili zbog neiskustva, mnogi se odluče na maksimalnu temperaturu kako bi kosa bila što prije ispeglana i prividno što boljeg izgleda. Ovo morate izbjegavati ukoliko želite da sačuvate zdravlje svoje kose. Suprotno ovoj navici, obratite pažnju i na to da ne namještate temperaturu na najnižu, kako ne biste peglu duže vremena zadržavali na kosi oštećujući vlasi i na taj način. Ovisno o teksturi i tipu kose potrebno je odabrati optimalnu temperaturu.

Preparati za zaštitu

Ukoliko se posavjetujete sa stručnjacima za zaštitu kose ili dobije savjet od prijatelja, te se pokaže korisnim, preparati za zaštitu postat će vaši najbolji saveznici.

Sprejevi za zaštitu kose

Sprejevi za zaštitu kose se stavljaju na mokru kosu, a neki na suhu te obezbjeđuju da vaša kosa izdrži visoku temperaturu. Također ovih vrsta zaštite od toplote možete pronaći i u vidu kreme, spreja i losiona. Ipak, ne trebate se na njih u potpunosti oslanjati. Prije svega toga, obratite pažnju na temperaturu i način tretiranja vaše kose peglom, fenom ili uvijačem.

kako zaštititi kosu

Prirodni peparati za zaštitu

Kao i uvijek, priroda ima najbolja rješenja za zaštitu vaše kose. Kokosovo ulje je odlično rješenje kada želite zaštititi kosu od toplote a također je odlično za sjaj i živahnost. Arganovo ulje se pokazalo izuzetnim kada je u pitanju blistavost i sjaj a uz njega ćete lako oblikovati kosu. Još jedno ulje koje je efikasno za ovu namjenu jeste i babasu ulje koje njeguje kosu i koje ćete zavoljeti još nakon prve upotrebe.

Ne peglajte vlažnu kosu!

Obično u žurbi činimo greške na raznim poljima kako bismo stigli na vrijeme i kako bismo izbjegli kašnjenje. Kada je u pitanju žurba i peglanje kose, većinom se dešava da djevojke pokušaju ispeglati vlažnu kosu, a to je za kosu pogubno. Naime, u strukturi vlasi se tada stvaraju mjehurići zbog kojih vlasi postaju veoma lomljive i počinju pucati. Dakle, jako je važno prije peglanja i sušenja, pričekati desetak minuta kako bi kosa bila potpuno suha bez imalo vlage. Tek nakon toga je sigurna za peglati.

Pegle za kosu iz naše ponude

Sada kada ste naučili kako zaštititi kosu od toplote, vrijeme je da odaberete idealnu peglu za sebe i da uživate u ljepoti blistave kose: Pegle za kosu iz naše ponude možete pronaći OVDJE, a mi vam izdvajamo neke od njih: