You are currently viewing Kolač s malinama-ukusno i svježe

Kolač s malinama-ukusno i svježe

Maline su uvijek osvježavajuće kada su u pitanju slatki recepti. Kolač s malinama je uvijek idealno rješenje za ljetnje dane.

Kolač s malinama

  • Osnovni pribor
  • 5 jaja
  • 5 kašika šečera
  • 60 ml mlijeka
  • 7 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 600 gr malina
  • 10 kašika šećera
  • vode po potrebi
  • 2 pudinga okus maline
  • 1 l mlijeka
  • 3 pudinga od vanilije
  • 10 kašika šećera
  • 250 gr margarina
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 250 ml vrhnja za šlag
  1. Umutiti bjelanca uz dodavanje šećera sve dok se ne dobije čvrsta pjena,dodati mlijeko,a  zatim i žumanca.

    Nakon toga umiješati brašno i prašak za pecivo, sjediniti da nema grudvica.

    Podmazati pleh (30×20) uljem ravnomjerno, te posuti brašnom, da se kora ne bi zalijepila. Istresti masu za koru i staviti da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni, pa smanjiti na 180. Kora bude gotova za 15 minuta.

  2. U voće staviti šećer i istresti u šerpu u kojoj imate obilježenu mjeru od  jednog litra. Dodajte vode koliko je potrebno da se dobije od 750 do 800 ml. Umutiti pudinge sa malo vode i kad voće prokuha istresti smjesu, miješati dok se ne zgusne (dvije minute). Gotov nadjev prelijemo preko kore.

  3. Naredni korak je krema od vanilije. Umutiti puding i šećer u 200 ml mlijeka i istresti u prokuhalo mlijeko, miješati dok se ne zgusne. Kad je gotov prekriti folijom i pustiti da se potpuno ohladi.

  4. Omekšali maslac ili margarin i šećer u prahu umutiti. Ohlađeni puding, također, izmiksati te spojiti smjese i blago izmiješati.

    Nanijeti preko voćnog nadjeva cijeli fil od vanilije, koji se imao vremena ohladiti i stegnuti.

    Za dekoraciju umutimo vrhnje za šlag sa dvije kašike šećera u prahu. Nanesemo zadnji sloj. Isjeći i počastiti se kremasto-voćnim užitkom.

Dezert
Bosanska kuhinja
dezert, kolač od malina, maline