You are currently viewing Koliko je bitno zdravlje stopala?

Koliko je bitno zdravlje stopala?

Koliko je bitno zdravlje stopala svjedoči nam medicina koja je itekako dokazala da zdravlje stopala utiče na cijelo naše tijelo. Stopalo je jedini dio tijela koji se uvijek nalazi u dodiru s podlogom. U bilo kom položaju da se nalazimo, ono je ispod naše težine i podnosi cijeli taj teret. Ipak, građa našeg stopala nije takva da bi ono bilo sposobno podnositi velika statička opterećenja. Mišići naših stopala traže aktivnost koja je moguća samo u dovoljno prilagođenoj i fleksibilnoj obući. Aktivni mišići podržavaju svodove stopala, pojačavaju cirkulaciju krvi i limfe u nogama. Udobna i prilagođena obuća također može smanjiti oticanje stopala te osjećaj umora. 

Materijali

Danas postoji čitav niz prirodnih i sintetskih materijala koji se primjenjuju za izradu unutrašnjeg sloja obuće. Ono što je najvažnije znati, i ono što je najvažnije da budu jeste: moraju biti netoksični i hipoalergeni, pomagati u održavanju primjerene temperature i vlažnosti unutrašnjosti te sprječavati rast mikroorganizama. Jako je bitno da su dobri za cirkulaciju, te da se mogu normalno čistiti i dezinficirati bez prijetnje od neugodnog mirisa nakon pranja.

Ne mjenjajte obuću često

Birajte obuću s dobrim karakteristikama ali i onu koja će izdržati duži vremenski period kako ne biste morali stalno mjenjati i navikavati stopalo na novi oblik. Stopalo te neurološki i lokomotorni sustav prilagođavaju se obući koja se koristi. Tako da je nošenje različite vrste obuće u kratkom vremenskom periodu jako loša odluka jer se stopalo ne može brzo adaptirati na promjenu.

zdravlje stopala

Dozvolite prstima da se pomjeraju

Prsti ne smiju biti stisnuti i mora im se dozvoliti pomicanje. O ovome posebno trebaju voditi računa osobe koje imaju deformaciju prsta te neka od koštanih izbočenja. Ukoliko imate bilo kakvu promjenu na stopalima kao što su navedene, strogo povdite računa o tome da prsti te izbočenja imaju prostor. Iz razloga kako ne bi došlo do upale i bolnih procesa koji mogu potrajati sedmicama zbog preopterećenja. Osobe koje imaju poteškoće s nestabilnim gležnjevima, trebale bi nositi cipele koje se vežu preko i iznad gležnjeva (‘gležnjače’).

Širi prednji dio obuće

Obuća koja je jako čvrsta i neudobna i ravne podloge dovodi do postupne inaktivnosti malih mišića stopala te do atrofije. Do toga dolazi jer mišići nemaju potrebu da budu aktivni ako je stopalo imobilizirano. Takvo stanje dovodi do poremećaja statike stopala. A sve to se može odraziti na cjelokupno držanje tijela. Različito smo građeni pa niti naša stopala nemaju isti oblik. Za svoja stopala uvijek birajte slobodu. Zdravlje stopala je važno cijelom tijelu.

Magnetni ulošci za obuću

  • Magnetni ulošci za obuću sa magnetnim i akupresurnim dejstvom – ovi ulošci za cirkulaciju masiraju te čuvaju zdravlje stopala.
  • Elastični materijal sa izbočinama za masažu stopala i posebno raspoređenim magnetima koji stvaranjem laganog magnetnog polja deluju na biološki aktivne tačke stopala.

Sportski gel ulošci

  • Ovi sportski ulošci sa gelom idealni su i posebno napravljeni za sport, trčanje i dzogiranje.
  • Pogodni za sportove u zatvorenom i na otvorenom.
  • Ove sportske uloške možete jednostavno izrezati prema veličini tako što ćete ukloniti postojeći ulozak iz cipele i prerezati ga.