You are currently viewing Koliko je važno pravilno držanje tijela?

Koliko je važno pravilno držanje tijela?

Koliko je važno pravilno držanje tijela govore vam bolovi u leđima i vratu koje osjećate svakodnevno, zar ne? Nepravilno držanje je zapravo nepravilan položaj mišićno-koštanih struktura. Prilikom takvog držanja tijela opterećenja se vrše duž kralježnice te dovodi do umora i bolova u kostima, zglobovima i mišićima. Ovakve probleme uzrokuje dugotrajno sjedenje, teška oprema i manjak tjelesne aktivnosti, te naglim rastom kad je u pitanju adolescencija. Držanje tijela na nepravilan način može donijeti velike glavobolje, te bolove u nogama, vratu, ramenima, te se nerijetko povezuje sa umorom, stresom i anksioznosti.

Kako ćete uočiti problem nepravilnog držanja?

Pitate se kako izgleda pravilno držanje? Kada gledate sa strane, uši, ramena, kukovi, koljena i nožni zglobovi trebaju biti u ravnini. Kada osoba sjedi, položaj glave treba biti uzdignut, leđa moraju biti ispravljena jer na taj način zadržavaju prirodan položaj kralježnice. Kada osoba leži položaj glave i vrata trebaju biti u ravnini s leđima.

Koji ljudi spadaju u rizičnu grupu za nepravilno držanje?

Najviše rizika od problema s nepravilnim držanjem leđa imaju osobe sa sjedilačkim načinom života, te osobe koje dižu teške predmete, osobe koje dugo nose teret, koje sjede u lošem položaju duže vrijeme, studenti, đaci i osobe koje dugo vremena provode za računarom i knjigom.

pravilno držanje tijela

Morate biti svjesni svog položaja tijela

Kako biste ispravili problem s držanjem tijela, morate biti svjesni svog položaja. Dakle, morate jasno znati da je to što radite loše. Stanite ispred ogledala, pogledajte kako izgledate kada zaboravite na držanje. Odraz u ogledalu tada ne izgleda dobro i privlačno, zar ne? Također, možete zamoliti nekoga da vas slika u više navrata, više puta u toku dana. Na taj način ćete se uvjeriti koliko često ste nesvjesno u lošem položaju. Također, jako loša vijest je ako na svim slikama vaše tijelo bude loše pozicionirano. To znači da je loše držanje prešlo u vaš način života. Postanite svjesni toga i uvijek to imajte na umu. Na taj način ćete se ispravljati.

Da li se naginjete na stolici?

Kada sjedimo na stolici, ono što najviše trebamo izbjegavati jeste naginjanje tijela ka naprijed, ka stolu, hrani, računaru ili knjizi. Ukoliko tijelo naginjemo naprijed, na taj način opterećujemo osjetljive mišiće na leđima koji nam kasnije mogu uzrokovati bol. Od ključne je važnosti da obratimo pažnju na to, te da provjerimo je li nam stolica odgovarajuće visine, i ugodno podešena ukoliko se radi o kancelarijskoj. Nepravilnim položajem na stolici može doći do smanjene cirkulacije što na duže staze može prouzrokovati proširene vene i natečenost.

Koje vježbe vam mogu pomoći?

Posljedice lošeg držanja koje prouzrokuje različite probleme i bolove najbolje ispravlja i liječi fizička aktivnost. Dakle, kada su u pitanju vježbe, prije svega je potrebno naučiti ispravno raditi razgibavanje i istezanje. Vježbe na podu su također jako učinkovite, vježbe uz zid, kružni pokreti glavom, rotacija ruku tj. ramena, vježbe sa elastičnom trakom itd. Velika opterećenja bi trebalo izbjegavati jer cilj treba da bude rasterećenje mišića kako bi se vratili u normalan položaj i prestali boljeti. Ako se ipak osjećate lakše kada radite takve vrste treninga, onda preporučujemo najveću težinu do jedan kilogram.

Pojas za leđa iz naše ponude koji će vam pomoći

Sada kada ste naučili koliko je važno pravilno držanje tijela, na redu je pojas. Ukoliko ste u potrebi za pojasom koji će učinkovito djelovati na vaše pravilno držanje, posjetite našu stranicu klikom OVDJE, te odaberite odgovarajući pojas za sebe. U sljedećim redovima vam nudimo par proizvoda koje također možete pogledati samo jednim klikom.