Stari recept i tradicionalni miris. Ukusan krompir iz rerne koji će zamirisati na djetinjstvo. Ali i koji će ponajviše uljepšati jesenje i zimske dane i utopliti atmosferu.
Mladi krompir iz rerne

Najidealnija kombinacija pripreme da bi ovaj krompir bio preukusan je da se prvo obari kratko a zatim zapeče. Tako dobijamo onu slatku, preukusnu unutrašnjost, a okolo hrskavu ili blago hrskavu spoljašnjost. Zavisno šta više volimo. Ukoliko pečete krompir na vatri temperatura ne sme biti jaka, spalićete ga okolo a sredina ostati nepečena, opet vatra ne sme biti ni preslaba, “napiće se ulja”, zato sam i spomenula najidealniju kombinaciju.
- 1,5 kg mladog krompira
- 200 ml ulja
- 1 kašika suhog začina
- 1 kaščica soli ili po ukusu
- 1 glavica crnog luka
- 1 srednja babura paprika
- pola kašičice bibera i malo bijelog luka
- peršunov list
- ostale omiljene začine kombinirajte
Krompir oprati i očistiti od ljuske ako je potrebno. Sad ima da se kupi i očišćen pa nam je posao olakšan.
Veće krompire preseći, manje ne. Mogu da budu i malo krupniji. Nije potrebno jako sitniti.
Poredjati krompir u veliki pleh od rerne, preliti uljem i začinima, naseckati sitno luk i papriku, a zatim naliti vode da bude preko polovine krompira. Ne treba da bude potpuno natopljen.
Staviti u rernu da se kuva – peče. Posle sat vremena kašikom promešati, koliko je moguće isprevrtati krompir. Ne morate jedan po jedan nego samo onaj koji vam se učini da je počeo odgore da se peče.
Vratiti u rernu još pola sata, pa uključiti ventilator ( ko ima ) nekih 20 minuta. Ko nema vreme pečenja je jos 30 minuta. Ili dok lepo ne porumeni, a u tepsiji ostane još tečnosti. Nije potrebno da sva ispari, nego da delovi krompira ostanu u tom saftu od luka i paprike kako bi krompir ostao sočan.