You are currently viewing Krompir iz rerne

Krompir iz rerne

Stari recept i tradicionalni miris. Ukusan krompir iz rerne koji će zamirisati na djetinjstvo. Ali i koji će ponajviše uljepšati jesenje i zimske dane i utopliti atmosferu.

Mladi krompir iz rerne

Najidealnija kombinacija pripreme da bi ovaj krompir bio preukusan je da se prvo obari kratko a zatim zapeče. Tako dobijamo onu slatku, preukusnu unutrašnjost, a okolo hrskavu ili blago hrskavu spoljašnjost. Zavisno šta više volimo. Ukoliko pečete krompir na vatri temperatura ne sme biti jaka, spalićete ga okolo a sredina ostati nepečena, opet vatra ne sme biti ni preslaba, “napiće se ulja”, zato sam i spomenula najidealniju kombinaciju.

  • 1,5 kg mladog krompira
  • 200 ml ulja
  • 1 kašika suhog začina
  • 1 kaščica soli ili po ukusu
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 srednja babura paprika
  • pola kašičice bibera i malo bijelog luka
  • peršunov list
  • ostale omiljene začine kombinirajte
  1. Krompir oprati i očistiti od ljuske ako je potrebno. Sad ima da se kupi i očišćen pa nam je posao olakšan.

    Veće krompire preseći, manje ne. Mogu da budu i malo krupniji. Nije potrebno jako sitniti.

  2. Poredjati krompir u veliki pleh od rerne, preliti uljem i začinima, naseckati sitno luk i papriku,  a zatim naliti vode da bude preko polovine krompira. Ne treba da bude potpuno natopljen.

  3. Staviti u rernu da se kuva – peče. Posle sat vremena kašikom promešati, koliko je moguće isprevrtati krompir. Ne morate jedan po jedan nego samo onaj koji vam se učini da je počeo odgore da se peče.

  4. Vratiti u rernu još pola sata, pa uključiti ventilator ( ko ima ) nekih 20 minuta. Ko nema vreme pečenja je jos 30 minuta. Ili dok lepo ne porumeni, a u tepsiji ostane još tečnosti. Nije potrebno da sva ispari, nego da delovi krompira ostanu u tom saftu od luka i paprike kako bi krompir ostao sočan.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
jela od krompira