You are currently viewing Krompir sa sirom

Krompir sa sirom

Ovaj ukusni krompir sa sirom je idealan obrok koji će ostaviti bez daha svakoga ko ga bude probao.

Zapečeni krompir sa sirom

Krompir je idealan u bilo koje doba – bilo za ručak ili večeru, glavno jelo ili prilog. Ukoliko ti je potrebna inspiracija, pokušaj pripremiti ovo jednostavno jelo!

  • 1 kg krompira
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 gr ribanog polutvrdog sira
  • 50 gr ribanog tvrdog sira
  • 50 gr margarina
  • 50 gr brašna
  • 3 kašike sjeckanih peršunovih listića
  • 1 kašika senfa
  • so, biber
  1. Krompir očisti i nareži na tanke ploške. Zatima ga stavi u lonac sa hladnom vodom, posoli i zagrij na jačoj vatri. 

  2. Nakon što voda proključa, kuhaj desetak minuta. Nakon toga, procjedi krompir i stavi ga u posudu za pečenje, koja je prethodno premazana uljem.

  3. Pripremi bešamel umak tako da prvo na zagrijanom margarinu kratko prepržiš brašno, a zatim postepeno dodaj mlijeko neprestano miješajući, kako se ne bi stvorile grudvice brašna.

  4. Umak miješaj na vatri oko 4 minute, a potom ga skloni sa izvora toplote, a zatim dodaj biber, so, peršun, senf, polutvrdi i ribarni tvrdi sir.

  5. Pripremljeni umak sa sirom prelij preko krompira, malo promiješaj, a zatim peci na 180°C oko 45 minuta – dok krompir ne omekša i ne poprimi zlatnu boju.

  6. Uživaj u ovom idealnom ručku za predstojeće jesenje dane!

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
jela od krompira