Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Krompir sa sirom

Ovaj ukusni krompir sa sirom je idealan obrok koji će ostaviti bez daha svakoga ko ga bude probao.

Zapečeni krompir sa sirom

Krompir je idealan u bilo koje doba – bilo za ručak ili večeru, glavno jelo ili prilog. Ukoliko ti je potrebna inspiracija, pokušaj pripremiti ovo jednostavno jelo!

  • 1 kg krompira
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 gr ribanog polutvrdog sira
  • 50 gr ribanog tvrdog sira
  • 50 gr margarina
  • 50 gr brašna
  • 3 kašike sjeckanih peršunovih listića
  • 1 kašika senfa
  • so, biber
  1. Krompir očisti i nareži na tanke ploške. Zatima ga stavi u lonac sa hladnom vodom, posoli i zagrij na jačoj vatri. 

  2. Nakon što voda proključa, kuhaj desetak minuta. Nakon toga, procjedi krompir i stavi ga u posudu za pečenje, koja je prethodno premazana uljem.

  3. Pripremi bešamel umak tako da prvo na zagrijanom margarinu kratko prepržiš brašno, a zatim postepeno dodaj mlijeko neprestano miješajući, kako se ne bi stvorile grudvice brašna.

  4. Umak miješaj na vatri oko 4 minute, a potom ga skloni sa izvora toplote, a zatim dodaj biber, so, peršun, senf, polutvrdi i ribarni tvrdi sir.

  5. Pripremljeni umak sa sirom prelij preko krompira, malo promiješaj, a zatim peci na 180°C oko 45 minuta – dok krompir ne omekša i ne poprimi zlatnu boju.

  6. Uživaj u ovom idealnom ručku za predstojeće jesenje dane!

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
jela od krompira