You are currently viewing Zimska kupus čorba sa mesom

Zimska kupus čorba sa mesom

Dolaskom hladnijih dana uvijek smo u potrazi za toplim, jakim i zdravim jelima koja će nas ušuškati. Također jela koja će nam dati snage za sve aktivnosti tokom zime i zaštiti nas od prehlade i gripe. Zimska kupus čorba sa mesom za hladne dane je odabir koji će ispuniti sva očekivanja.

Kupus-čorba sa mesom

U hladnim zimskim danima organizmu najbolje odgovaraju topla kuhana jela „na kašiku“. Jedno takvo je kupus-čorba sa mesom. Neki je prave sa teletinom ili junetinom, mada u ovim danima često bude spremljena sa suhim mesom i suhim kostima, što joj daje poseban okus iaromu.

  • 1 glavica kupusa ( oko 1,5 kg)
  • 400 gr mesa po želji
  • crveni luk
  • mrkva
  • suhi začini po želji
  • sol
  • 2-3 lovorova lista
  1. Isjeckati luk i izdinstati ga u šerpi u kojoj ćemo kuhati kupus. Dodati mrkvu pa meso isječeno na komadiće, nastavljamo sa dinstanjem. Nakon što meso malo omekša dodajemo isječeni kupus i začine koje želimo. Smanjimo temperaturu i lagano dinstamo i pomalo dodajemo vruću vodu.

  2. Savjetujem vam da odmah ne dodajete veću količinu vode, jer što proces bude išao sporije, odnosno što se više bude kuhalo u vlastitim sokovima, čorba će biti ukusnija. Potrebno je da pratite količinu tečnosti da vam ne bi zagorio. Kupus-čorba bude gotova za 40 minuta.

  3. Na kraju provjerite gustinu safta, ukoliko vam ne bude odgovarala možete je poboljšati zaprškom.

Čorba
Bosanska kuhinja
bosanski recept, tradicionalno,