You are currently viewing Limun i piletina

Limun i piletina

Ukoliko ste ljubitelji piletine koju volite začiniti posebnim ukusima. Onda su limun i piletina su idealan spoj. U samo par koraka do obroka koji će vam odgovarati uvijek. Čak i nakon napornog treninga i djelovat će okrepljujuće nakon napornog dana.

Piletina s limunom

Ovo slasno meso postat će još bolje ako ga sastavite s nešto limuna, dok će vam pametno filetiranje pomoći da skratite termičku obradu, a obrok pripremite za petnaestak minuta.

  • 2 komada pilećih prsa
  • 300 ml pilećeg temeljca
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 126 gr brašna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika maslaca
  • 2 cijela limuna
  • so, biber po želji
  1. Prerežite dvoja pileća prsa po širini tako da dobijete četiri tanka fileta koja zahtijevaju kraću termičku obradu.

  2. Posolite i pobiberite piletinu s jedne i druge strane te ju uvaljajte u brašno.

  3. Na prethodno zagrijanu tavu stavite kašiku maslaca i ulja, pa prepržite piletinu sa svake strane po tri do pet minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

  4. Uklonite piletinu iz tave, pa ulijte malo pilećeg temeljca te ostružite sve eventualne komadiće piletine koji su se možda zalijepili za dno. Potom ulijte ostatak pilećeg temeljca i vrhnje za kuhanje. Sve zajedno dobro promiješajte.

  5. Začinite umak solju i paprom te dodajte sok jednog svježe iscijeđenog limuna.

  6. Vratite piletinu u umak i pustite da se sve lagano termički obrađuje još nekoliko minuta.

  7. Preostali limun narežite na kriške i stavite preko piletine.

  8. Poslužite s kuhanom tjesteninom.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
kremasta piletina, pilece bijelo meso