...

Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Maslac ili margarin-koji je zdraviji izbor

Često se pitamo kada pravimo razne vrste obroka, slanih ili slatkih, da li da odaberemo margarin ili maslac. Na to pitanje vam odgovaramo sljedećim tekstom u nadi da ćemo vam pomoći pri odabiru:

Maslac ili margarin

Da li znamo razliku između maslaca i margarina? Na ovo pitanje ćemo odgovoriti u narednom tekstu.Vrlo često u receptima naiđemo na ovaj sastojak, pa nam se ostavlja na izbor koji da upotrijebimo. Starije i iskusnije domaćice vjerovatno znaju bolje, pa izaberu onaj koji je kvalitetniji i zdraviji.

Prva razlika između maslaca i margarina je u načinu njihovog nastanka: maslac se pravi od mlijeka ili vrhnja, možemo kupiti običan ili posoljeni. Margarin se pravi od ulja, soli i emulgatora. Od stručnjaka se uvijek preporučuje ono što je prirodnije. U današnje vrijeme margarin je prilično dorađen te se u njega dodaju vitamini te smanjuje masnoća kako se ne bi povisivala razina lošeg holesterola. Kako bi proizveli što zdraviji margarin, neki proizvođači u potpunosti miču trans masti iz njega pa je u svakom slučaju dobro čitati sastojke. 

Zbog niza sastojaka u margarinu i industrijskog postupka, istraživanja ga povezuju s različitim zdravstvenim problemima, a ponajviše sa srčanim tegobama i visokim holesterolom.

Maslac se sastoji od zasićenih masnoća koje su se dugo povezivale s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i kolesterola ako se uzimaju u prevelikim količinama. No novije studije pokazuju da zapravo zasićene masnoće poboljšavaju profil lipida u krvi, odnosno povisuju razinu dobrog kolesterola u krvi. Treba istaći da je maslac iznimno bogat vitaminom K2 koji sprečava kalcifikaciju arterija te vitaminima A, D i E koji jačaju imunitet.  Nutricionisti navode da se u maslacu nalazi i omega 6 te omega 3 masne kiseline i jako je važno naglasiti da sastav maslaca ovisi o izvornoj namirnici tj. mlijeku, odnosno ispaši životinje. Također ističu, da je margarin isto tako prvenstveno masna namirnica koja osim zasićenih masti sadrži i nezasićene masne kiseline. Nekada su margarini sadržavali visok udio trans masnih kiselina (smatraju se nepoželjne u prehrani zbog toga što se povezuju sa većim oboljevanjem od srčano-žilnih bolesti i nekih karcinoma). Danas se novim tehnološkim procesima taj udio smanjuje. Najčešće tvrdi margarini sadrže više trans masnih kiselina od mekših, mazivijih margarina u kojima dominiraju polinezasićene masne kiseline te su obogaćeni antioksidansima poput vitamina A, D i E, omega 3 masnim kiselina i biljnih sterola.

Na pitanje koju namirnicu izabrati u ishrani, margarin ili maslac, stručnjaci kažu da to bude ona opcija koja je prirodnija. Stoga maslac bi bio bolji izbor, pogotovo onaj dobiven od mlijeka pašnih životinja koji obiluje omega 6 i omega 3 masnim kiselinama, vitaminima, mineralima i lecitinom. Ove komponente mogu neutralizirati potencijalno štetan učinak zasićenih masti i holesterola. Ipak trebamo biti oprezni, ne bi trebalo konzumirati više od jedne ili dvije kašike maslaca.

 

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.