You are currently viewing Mrkva-ukusno i zdravo

Mrkva-ukusno i zdravo

Mrkva je jako ukusna bilo da ju jedemo svježe opranu ili kuhanu u raznim jelima i juhama.

Mrkva

Mrkva je vrsta povrća koja nam je dostupna i koristimo je tokom cijele godine. Vodi porijeklo iz Stare Grčke, gdje se prvi put spominje prije 2500 hiljada godina. Koristili su je u medicinske svrhe. Postoji više od stotinu različitih vrsta mrkve koje se razlikuju po veličini i boji. Bogata je hranjivim tvarima koje imaju blagotvorni utjecaj na organizam, a posebno dobro utiču na vid. Sirova mrkva može biti teška za konzumiranje, pa je treba nasjeckati je prije jela. Možemo kuhati, pariti, peći, sušiti, roštiljati, pirjati te pripremati salate, supe, zimnicu, deserte, piree, umake, sokove. Zbog svoje arome pogodna je i za slatka i slana jela. Pri kupovini trebamo birati one što tamnije boje, lijepog lišća,  glatkog i zdravog korijena po mogućnosti iz eko uzgoja.Mrkva sadrži sljedeće nutrijente:

  • vitamin K
  • beta-karoten
  • folna kiselina
  • kalcij
  • krom
  • cink
  • željezo i vlakna

Važno je istaći iznati činjenicu da je ovo povrće jeda od najbogatijih prirodnih izvora beta-karotena, važnog provitamina koji se nakon konzumacije pretvara u jedan od najjačih antioksidansa u tijelu, odnosno u vitamin A.
Vitamin pomaže stanicama u borbi protiv virusa, štiti i od raka te sprečava kardiovaskularne bolesti. Sudjeluje i u procesima proizvodnje očnog pigmenta. Odavno nam je poznato da je mrkva jako dobra za vid.

Osim ove, mrkva ima još mnoge druge zdravstvene prednosti: 

  • Poboljšava probavu jer sadrži puno vlakana, koji pomažu u sprečavanju zatvora. Jedna mrkva sadrži oko 2 grama vlakana ili 8% dnevne vrijednosti (DV), te može poboljšati i vaše crijevne bakterije.
  • Bogata je vlaknima te može pomoći u zaštiti od raka debelog crijeva promovišući pravilnu probavu. Pojedini antioksidansi u mrkvi imaju antikancerogena svojstva.
  • Mrkva ima nizak glikemijski indeks (GI), što znači da ne uzrokuje veliki porast šećera u krvi kada je jedete. Njen sadržaj vlakana također pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
  • Crvena i narandžasta mrkva sadrže puno likopena, antioksidansa koji štiti srce,  također može smanjiti faktore rizika od srčanih bolesti, poput visokog krvnog pritiska i nivoa holesterola.
  • Mrkva ima malo kalorija i puno vlakana konzumiranjem povećava se osjećaj sitosti, što može spriječiti prejedanje i pomoći u mršavljenju.
  • Nijedna biljka bolje od mrkve ne zaustavlja proljev i povraćanje kod dojenčadi, a uspješno tjera i dječje gliste.