You are currently viewing Najmekanija pogača

Najmekanija pogača

Mekana, brza i jednostavna pogača koju ćete rado pojesti uz sve slatke i slane namaze i jela.

Pogača

Ukoliko želite napraviti pogaču koja će oduševiti vaše ukućane, a dom obaviti  mirisom poput onog iz pekare, predlažemo vam da napravite ovu pogaču. Samo trebate izdvojiti malo više vremena.

  • Osnovni pribor
  • 550-600 gr brašna
  • 200 ml mlake vode
  • 20 g svježeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 5 kašika ulja
  • 2 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 100 g margarina
  • 250 g tvrdog sira
  • jogurt za premazivanje
  • susam za posipanje
  1. Kvasac rastvorite u 200 ml mlake vode, dodajte kašičicu šećera i malo brašna, lijepo sjedinite i ostavite da stoji desetak minuta. Kad nadođe,dodajte jaja, ulje i so, umutite kašikom pa postepeno dodajte brašno.

  2. Umijestite tijesto koje se ne lijepi za ruke i ostavite da stoji 10-15 minuta.

  3. Otopiti margarin, a sir izmrviti. Nadošlo tijesto podijeliti na 10-12 djelova Oblikujte u fine loptice, a zatim svaku lopticu razvucite oklagijom, premažite istopljenim margarinom i pospite sirom i redajte jednu nadrugu.

  4. Svaki put kada dodate novu "koru", prstima malo zalijepite krajeve. Kako pogača bude rasla u visinu, lagano je rastanjujte prstima od sredine svaki put kada stavite novu koru. Poslednju koru nepremazujte margarinom. Provjerite ivice, pokušajte da ih "zalijepite"što bolje, i opet je malo rastanjite.

  5. Podmažite okruglu tepsiju margarinom, pa prebacite pogaču u nju i pokušajte da je još rastanjite, kako bi malo izgubila na visini, a dobila na širini. Oštrim nožem ili sjekačem za pizzu isijecite pogaču na kockice, pa pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da stoji 15 minuta.

  6. Premažite sa malo jogurta pomoću četkice, pospite susamom i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni, dok ne porumeni.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
pogača, hljeb