You are currently viewing Najzdraviji sokovi, ukusno i brzo

Najzdraviji sokovi, ukusno i brzo

Činjenica je da su, nažalost, nezdravi sokovi jako zastupljeni u našoj svakodnevnoj upotrebi. Najzdraviji sokovi često i nisu najukusniji, međutim, uz ovaj tekst uvjerit ćete se u suprotno:

Koji su to najzdraviji sokovi?

Činjenica je da su, nažalost, nezdravi sokovi jako zastupljeni u našoj svakodnevnoj upotrebi. Mnogima su oni glavna tečnost koju unose, još gora je činjenica da su djeca među prvim potrošačima ove nezdrave tekućine. Za to možemo kriviti roditelje, koji ne vode računa o tome šta daju djeci i ne trudeći se da saznaju koliko je to štetno za njihovo zdravlje.

Prilikom kupovine trebamo obratiti pažnju na sastav onoga čega kupujemo. Nisu svi 100% sokovi baš takvi kakvim ih predstavljaju. Strogo trebamo obratiti pažnju na sastav datog proizvoda. Najčešće preovadavaju velike količine šećera i raznih konzervanasa.

Najsigurnija i najbolja opcija su prirodno cijeđeni sokovi. Ispijanje ovakvih sokova  je ujedno i jedna od efikasnijih metoda detoksikacije organizma. Djelotvornost svježih sokova leži u činjenici da se odvajanjem vitalnih organskih tvari i vode od vlaknastih tvari voća i povrća drastično ubrzava njihova apsorpcija i potiče aktivnost probavnog trakta.

Ono što možda niste znali je da su ovakvi napici nakon 10-15 minuta u cijelosti probavljeni i primijenjeni u obnovi i prehranjivanju stanica, tkiva žlijezda i tjelesnih organa. Ako ih unesemo putem krutog obroka taj proces se odvija tek nakon nekoliko sati. Dakle, svi hranjivi sastojci idu direktno u krv.

Dat ćemo vam nekoliko savjeta, kad je konzumacija prirodnih sokova u pitanju:
• Sokove od povrća treba piti u drugom dijelu dana, odnosno navečer, jer stvaraju nove stanice i pomažu u rekonstruiranju tkiva.
• Sokove od voća preporučeno je piti u prvoj polovici dana, jer izbacuju toksine.
• Cijeđene sokove najbolje je piti jedan sat prije obroka
• Sokove od voća i povrća ne treba piti zajedno, savjetuje se da se napravi razmak od tri do četiri sata između konzumacije
• Ako niste sigurni je li voće ili povrće bilo tretirano pesticidima, najbolje je da ga namočite na pola sata u vodu kojoj ste prethodno dodali kašiku soli.