You are currently viewing Namirnice koje snižavaju visok krvni pritisak

Namirnice koje snižavaju visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak je veoma opasno i ozbiljno stanje o kojem nužno morate voditi računa. Namirnice koje snižavaju visok krvni pritisak će vam uveliko pomoći kada je regulacija pritiska u pitanju. Stanje hipertenzije može dovesti do raznih bolesti srca, bubrega, također do moždanog udara i raznih drugh zdravstvenih problema.

Osim porodične historije koja se može prenijeti i na vas kada je visok krvni pritisak u pitanju, ishrana je također veoma važna. Ono što je osnova jeste smanjiti unos soli u organizam a potom morate jesti namirnice koje su bogate magnezijumom, vlaknima i kalijumom.

visok krvi pritisak

Kako ćete znati da imate visok krvni pritisak?

Povišen krvni pritisak može biti takav zbog zaista mnogo razloga. Najčešći razlozi zbog kojih dolazi do toga jeste preveliki unos soli, gojaznost, premalo kretanja, visok nivo stresa, pilule za kontracepciju i još mnogo toga, nažalost. Kako biste otkrili da li vam je krvni pritisak povišen i da li ste u opasnosti, potrebno je da ga provjeravate dvije sedmice u isto doba dana ili noći. U slučaju da je sistolički tlak (gornja vrijednost) 140 mm Hg ili viši, a dijastolički (donja vrijednost) 90 mm Hg ili viši tada imate povišeni krvni tlak.

U sledećim redovima vam navodimo par namirnice koje biste trebali unositi u organizam ukoliko patite od visokog krvnog pritiska.

Celer

Celer je nevjerovatno povrće koje je idealno kada je prirodno snižavanje pritiska u pitanju. Veoma je bogat vlaknima te sadrži aktivne tvari koje opuštaju mišiće u arterijama. Celer također jača krvožilni sistem i uvođenjem ove korisne namirnice u svakodnevnu prehranu vrlo brzo ćete primjetiti pozitivne efekte. Za brzo i efikasno snižavanje krvnog pritiska preporučuje se sok od celera.

visok krvi pritisak

Bijeli luk i ostale vrste luka

Svjež i prirodan bijeli luk sadržava svojstva koja osim što pomažu kontroliranju krvnog pritiska, također smanjuju i nivo holesterola. Iz bijelog luka se oslobađa hemijski spoj sumporovodnik koji poboljšava dobar protok krvi te na taj način smanjuje pritisak na srce. Kao i bijeli luk, tako se i ostale vrste luka mogu koristiti za snižavanje krvnog pritiska. U svoju svakodnevnu ishranu pokušajte uvesti naviku da svaki dan pojedete bar jedan luk srednje veličine. Također je jako dobra ideja napraviti smjesu od luka i meda.

Bijeli grah

U bijelom grahu se nalazi velika količina kalcija, kalija i magnezija i oni pozitivno djeluju na snižavanje krvnog pritiska. Bijeli grah možete jesti u obliku variva, te od njega praviti supe, pripremati pire i dodavati ga raznim svježim salatama.

Obični jogurt

Obični svježi jogurt je idealna namirnica koja je odličan izvor kalcija i drugh minerala koji pozitivno djeluju na zdravlje. Odlična navika je jogurtom započeti dan, te ga možete iskoristiti za pripremu raznih umaka za salate i mesna jela.

Med

Med je predivna slatka namirnica koje je za lijek korištena hiljadama godina unazad. Med ima smirujući učinak na krvne sudove te veoma pomaže u smanjenju krvnog pritiska. Odlična je preventiva unošenje jedne do dvije čajne kašičice dnevno, posebice rano ujutro na prazan želudac. Pored toga možete napraviti razne druge zdrave namirnice od meda koje će pridonijeti zdravlju kompletnog organizma.

Omega-3

Omega-3 masne kiseline su izuzetno zdrave masti koje vaš organizam treba kako bi normalno funkcionirao. Snižavaju krvni pritisak, smanjuju razne upale te također smanjuju i nivo triglicerida. Omega 3 sadrže i vitamin D. Omega 3 možete unijeti ukoliko jedete losos, pastrmku i tunu. Također se nalaze i u mnogim drugim namirnicama.

Regulišite krvi pritisak i držite ga pod kontrolom uz tlakomjere iz naše ponude

Krvni pritisak uvijek morate pratiti i držati pod kontrolom kako biste mogli na vrijeme reagirati i spriječiti velike probleme. Iz naše ponude izdvajamo sledeće proizvode koji će pomoći pri održavanju vašeg zdravlja: