You are currently viewing Olakšajte sebi istezanje mišića nakon treninga

Olakšajte sebi istezanje mišića nakon treninga

Istezanje mišića je nešto za što je većina bar jednom u toku treninga čula od kolega i prijatelja. U većini savjeta zapravo se radi o tome da se trebamo istegnuti kako ne bismo oštetili mišiće i kako se ne bismo povrijedili. Također, neki kažu da je istezanje odlično za srce i za vraćanje rada srca u normalu, međutim, šta je prava istina? U ovom članku ćemo preispitati glavnu tvrdnju vezanu za istezanje te dodati još neke zanimljivosti kao i olakšicu koja će vam pomoći prilikom istezanja.

Za šta je istezanje mišića preporučljivo?

Istezanje je jako dobro za povećanje fleksibilnosti međutim sama fleksibilnost nema uticaj na zdravlje. Zašto nam je važna fleksibilnost?

istezanje mišića

Što je fleksibilnost?

Fleksibilnost je sposobnost izvođenja pokreta odnosno prilagodljivost u pojedinom zglobu, skupini zglobova ili cijelom tijelu. Ovisi o strukturi zglobova, mišića i ligamenata a na nju također utiče i dob, spol, temperatura zgloba i okolnih tkiva. Može ju onemogućiti i neka od prijašnjih povreda i oštećenja. Fleksibilnost je izraženija u ranom djetinjstvu nakon toga slabi do pretpubertetske dobi te se ponovno poboljšava do rane zrelosti te nakon toga jako slabi. To nikako ne treba da znači da bismo s godinama trebali izbjegavati vježbe za razvoj fleksibilnosti.

Držanje tijela

Nakon istezanja, nesvjesno se ispravljamo. Naročito ako se fokusiramo na vježbe istezanja za leđa i ramena. Istezanjem ćete poboljšati kvalitetu svog treninga, odmoriti tijelo te ga pripremiti za novu seriju vježbi.

Istezanje i veća energija

Nakon treninga se svi osjećamo umorno i iscrpljeno. Međutim, ukoliko praktikujete istezanje primjetit ćete da vam se nivo energije povećava, odnosno da vam se energija vraća te da vam je tijelo spremno za nove izazove. Nakon što se tijelo ohladi nakon treninga, naš mozak ispušta endorfin koji čini da se osjećamo puni energije.

Istezanje i protok krvi

Istezanjem poboljšavamo protok krvi do mišića. Na taj način pomažemo srcu da polako dostigne normalan broj otkucaja.

Statičko istezanje

Statičko istezanje jeste u stvari duže zadržavanje istegnute pozicije mišića u poziciji gdje se javlja refleksna kontrakcija. Kada se zadržavate u istegnutoj poziciji napetost u tetivama raste te se javlja inverzni miotaktički refleks koji opušta mišić i na taj način dolazi do adaptacije.

Dinamičko istezanje

Dinamičko istezanje podrazumijeva istezanje kroz sporije pokrete do maksimalne amplitude pokreta pri kojoj se javlja miotaktički refleks. Na taj način pripremamo mišić na istezanje prilikom treninga i povećavamo njegovu elastičnost no, ne opuštamo ga.

PNF istezanje

Proprioceprivna neuromuskularna facilitacija je najefikasnija metoda istezanja ako brzo želimo unaprijediti fleksibilnost. Mišić tada dovodimo u krajnju poziciju istegnutosti i kada se javi miotaktički refleks zadržimo poziciju 20-ak sekundi. Nakon toga u toj poziciji napravimo izometričku kontrakciju, tj. uz pomoć partnera ili neke druge metode blokiranja pokreta kontrahiramo mišić bez da se on skrati 10-ak sekundi. Nakon toga ponovo istegnemo mišić 20-ak sekundi.

Sprava za istezanje

  • Ova jedinstvena sprava za istezanje može tonizirati mišiće leđa, smanjiti masnoće na trbuhu, poboljšati cirkulaciju krvi i poboljšati držanje tijela.
  • Reduktor struka smanjuje vaš struk i jača mišiće trbuha i donjeg dijela leđa.