You are currently viewing Plišane igračke i njihova uloga u razvoju djeteta

Plišane igračke i njihova uloga u razvoju djeteta

Plišane igračke su veoma važne kada se radi o razvoju djeteta i njihovoj ulozi u svemu tome. Plišana igračkica nije samo obična igračka koju ćete nakon igre odložiti. Uloga ovakve igračke je mnogo više od igre. U toku dječjeg odrastanja postoje razni faktori koji utiču na rast i veoma je bitno da se dijete pravilno razvija. Kao i to da roditelj obrati pažnju na sve ono što se nalazi oko djeteta kako bi mu pomogao u napredovanju i kako bi potencijalne smetnje bile na vrijeme uklonjene. Plišana igračka doprinosi rasti i razvoju djeteta i važno je da ju dijete ima uz sebe, ukoliko osjeća da mu je potrebna. U nastavku navodimo par stvari za koje je plišana igračka djetetu veoma važna u procesu odrastanja.

Plišane igračke

Plišana igračka pruža osjećaj topline i sigurnosti

Ono što je primjetno kod većine djece kada je u pitanju plišana igračka jeste da se uz nju osjećaju sigurnije i imaju više samopouzdanja. Kada se djeca osjećaju ugroženo, tužno ili uplašeno, te navečer kada krenu spavati, obično pohrle za plišanom igračkom. Način vezivanja i ispoljavanja emocije prema toj igrački je obično grljenje, ili ju uvijek drže uz sebe i blizu sebe. Njihov omiljeni plišanac im u momentima odrastanja pruža osjećaj sigurnosti i sigurno društvo.

Plišana igračka vašu djecu educira

Mališani kada se vežu za svoje omiljene plišance, imaju mnogo emocija prema njima i zaštitnički se odnose. Obično su u tom odnosu mališani u stvari ”staratelji” i često ih možemo vidjeti kako brinu o igračkama. Naprimjer oblače im odjećicu, hrane ih, peru im zube i slično. Sve ono što djeca zapamte od svojih roditelja putem edukacije, igre i života, obično prenose i na svoje plišance. Na taj način oponašaju svijet odraslih, iskazuju neke nove emocije i bivaju odgovorniji. Zbog toga su plišane igračke zaista neizostavan dio dječjeg odrastanja i imaju zaista mnoge pozitivne učinke.

Odrastanje uz pomoć plišanaca

Osim svega ovoga što smo naveli, plišanci su zaista veoma važna pomoć i roditeljima te su im od velike koristi. Uz ove igračke se djetetu razvijaju razne vještine kao što su socijalne i jezičke. Naprimjer, kada se dijete igra s igračkom ono nesvjesno potiče razvoj svojih jezičkih vještina jer komunicira s igračkom, te sluša sopstveni glas i uči.

Plišane igračke iz naše ponude