You are currently viewing Poznata tikvenjača

Poznata tikvenjača

Poznata tikvenjača je omiljeno jelo još od djetinjstva. Miris bosanske tikvenjače, igra, graja i zabava. Miris tradicije, prirode, maminog truda i sladak miris umora. Vratite se u djetinjstvo uz ovaj ukusan i jednostavan recept.

Pita od tikve

Ovo je još jedan od recepata koji nam dobrodođe u situacijama kada baš i nemamo vremena za kuhanje. Ne iziskuje puno vremena niti namirnica.

  • 1 kg tikve
  • 3 jajeta
  • 200 ml mlijeka
  • nekoliko kašika pavlake
  • 2 čaše brašna
  • ulje, sol
  1. Prvo, isjeckamo ili narendamo tikvu.

  2. Zatim, dodajemo sastojke izmiješamo, trebali bismo dobiti srednje gustu smjesu.

  3. Tepsiju u kojoj će se peći, pouljiti i staviti praznu u rernu, pa tek onda istresti smjesu na zagrijano ulje.

  4. Vratiti u zagrijanu rernu i peći dok ne porumeni. Temperaturu smanjivati dok se ne ispeče i iznutra. Ovu pitu poslužujemo s jogurtom.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
pita od tikve, tikva, tikvenjak