You are currently viewing Ravna kosa i top savjeti za održavanje

Ravna kosa i top savjeti za održavanje

Ukoliko imate prirodno ravnu kosu ili koristite pegle za ispravljanje, sigurno vas brine njega i zaštita od toplote. Ravna kosa je zahtjevna za održavati kao što je i kovrdžava. Uz par praktičnih savjeta nudimo vam rješenja kako svojoj ravnoj kosi da date sjaj, volumen i živahnost.

Kako bi izgledala zdravo, moderno i u trendu, ravna kosa mora biti sjajna i glatka. Također treba biti jako nježna i njegovana na dodir. Jako je bitno da ravna kosa lijepo ”pada”. Da ne bude ukočena i da se može oblikovati na razne načine, u razne frizure.

Djevojke koje nemaju prirodnu pravu kosu obično se okreću hemijskim tretmanima kako bi se riješile kovrdža. Također se odlučuju na trajno ispravljanje kose, ali sve to ima rok trajanja koji je najduži godinu dana.

Nakon godinu dana, i kraće, na kosi se javljaju nus pojave svih tih tretmana. Pa tako kosa postaje suha, istrošena a često se dešava i gubitak kose te se pojavljuju razne alergije.

ravna kosa

Postoje razni prirodniji i blaži načini da se dođe do prave ali i zdrave kose od raznih tretmana. Uvijek trebate birati one uz koje će vaša kosa ostati sjajna i zdrava.

Pegle za kosu

Kada odlučite da želite peglu za kosu, obratite pažnju na to kakvu ćete odabrati. Naš savjet jeste da uvijek birate one s keramičkim pločama koje će manje oštetiti vaše vlasi. Investirat ćete sigurno nešto više novca, ali ćete moći održavati blistavost vaše kose bez prevelikih oštećenja.

Obratite pažnju na temperaturu

Kosu nikada nemojte pregrijavati i ”pržiti”. Dakle, ne podvrgavajte kosu maksimalnoj temperaturi na pegli, naročito ako je vaša kosa ofarbana. Neka temperatura na pegli ne prelazi 180 stepeni. Na taj način ćete spriječiti iskrzale krajeve.

Ravna kosa je moderna, lijepa i blistava i ženu čini posebno privlačnom. Zbog toga je njeno održavanje veoma važno, kako ne bi izgledala istrošeno. Mnogim ženama je njega ravne kose veoma komplicirana i veliki je izazov, dok je za druge sve to brzo i jednostavno. Razlog tome je što je ženama koje imaju prirodno pravu kosu dlaka uvijek fina, tanka i nježna. Za razliku od jakih i bujnih kovrdžavih.

Da li se ravna kosa brzo masti?

Za razliku od kovrdžave kose. Kose koja je bujna i podignuta od vlasišta prirodno te koja se jako teško masti, ravna kosa je potpuna suprotnost. Zbog samog njenog ravnog izgleda koji je pripijen od vlasišta, ravna kosa se brže masti. Što ju često čini beživotnom i bez sjaja.

Kako biste se riješili ovog neugodnog problema, perite kosu više puta u toku sedmice. Na taj ćete način regulisati pojavu masne kose.

Neki od stručnjaka su tvrdili da je pranje kose više puta u toku sedmice put do oštećenja i isušivanja dlake. Međutim, potvrdilo se upravo suprotno tokom godina.

ravna kosa

Ravna kosa i volumen

Zbog toga što je ravna i što su njeni pramenovi slijepljeni i spuštaju se od vlasišta, iz tog razloga nema volumen koji biste željeli. Kako bi ravna kosa dobila na bujnosti, obično se koriste uređaji kao što je fen. A fen će dodatno oštetiti vašu kosu i iskrzale krajeve.

Kako biste bez oštećenja riješili ovaj problem, trudite se da redovno perete kosu. Ne dopustite da se kosa masti, te redovno skraćujte vrhove. Također možete probati nositi i neke nove, lepršavije frizure.

Jedan od učinkovitijih razloga za veći volumen jeste da je sušite naopako. To ćete učiniti tako što ćete zabaciti svoju kosu naprijed, i tako je češljati.

Ravna kosa i nakon peglanja?

Kada želite ispraviti kosu peglom za neku svečanu i jako bitnu priliku, prvo i najvažnije jeste da znate kako se pegla koristi. Pegla za kosu radi na principu ravnih ploča koja su izuzetno tople i koje pritiskaju pramen s obje strane. Tim principom toplina iz pegle tj. ravnih ploča dolazi do folikula dlake. Na taj način ispravlja vašu kovrdžavu ili neposlušnu kosu. Jako je bitan materijal od kojeg su izrađene ploče kako biste dobili idealnu temperaturu koja će sjajno obrađivati vašu kosu.

Kako bi vaša kosa, slijeđenjem svih gore navedenih savjeta, bila što duže ravna i nakon peglanja, potrebno je da nanesete serum za zaštitu od toplote prije pranja kose. On daje efekat dužeg trajanja ispeglane kose.

Nemojte žuriti kada je peglanje kose u pitanju. Peglajte na odgovarajući način pramen po pramen uz dodatno rasčešljavanje kako bi kosa dobila svilenkast izgled i blistavost.

Pegle iz naše ponude možete pogledati OVDJE. A u nastavku vam nudimo i par kvalitetnih proizvoda koji će idealno poslužiti vašim potrebama: