You are currently viewing Ručak s gljivama-brzo i jednostavno

Ručak s gljivama-brzo i jednostavno

Ukoliko Vam treba brz i siguran obrok koji uvijek uspije, ručak s gljivama je pravo rješenje za vas.

Ručak s gljivama

Gljive su veoma zastupljene u svjetskim kuhinjama. Ugodnog su okusa i bogate su hranjivim tvarima.  Imaju nisku kalorijsku vrijednost te su dobar izbor za osobe koje su na dijeti. Najzastupljenije gljive u našim kuhinjama su šampinjoni. Pripremamo ih u kombinaciji sa tjesteninom, mesom, povrćem, bilo da su svježe,suhe ili ukiseljene.

  • Osnovni pribor
  • 400 gr tjestenine
  • 1 glavica crvenog luka
  • 15 gr sušenih vrganja
  • 1 čehno bijelog luka
  • 250 gr šampinjona
  • 60 gr tvrdog naribanog sira
  • mješavina začina
  • maslinovo ulje, so i biber.
  1. Prvo, u zdjelicu smočimo suhe vrganje, a šampinjone očistimo i isječemo na  oblike koje želimo. Tjesteninu kuhamo po uputama sa ambalaže.

    Zatim, u tavi na maslinovom ulju izdinstamo  crveni luk, kojem dodajemo bijeli luk, vrganj i šampinjone. Dinstamo ih na jakoj temperaturi, dok ne omeknu. Začinimo ih i dodamo maslac da se istopi. Na kraju ih pomiješamo s procijeđenom tjesteninom. Naribani tvrdi sir stavimo na kraju.

  2. Jelo je srednje kalorično i vrlo jednostavno za napraviti.

Glavno jelo
Američka kuhinja
gljive, ručak s gljivama