...

Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Sarma i hladni dani

Sarma je naše tradicionalno, bosansko jelo koje spremamo u svim prilikama, slavljima i dogažajima. Sarma i hladni dani su idealan spoj zdravlja, snage i onoga što organizam upravo u tom dobu godine treba. Pogledajte lagani recept i kako ju najlakše spremiti.

Sarma

Sarmu možemo uvrstiti u tradicionalnu bosansku kuhinju, osim što se svakodnevno sprema, često je na našim svečanim soframa i iftarima. Riječ sarma je turskog porijekla i znači umotan. To je jelo od miješanog mljevenog ili sjeckanog mesa i riže, umotano u kuposove listove ili listove vinove loze.

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • komad suhog mesa
  • 150 gr riže
  • 500 gr mljevenog mesa
  • so, biber, suhi začin, crvena mljevena paprika
  1. Odvojiti listove kupusa, očistiti od korjena te oprati toplom vodom, da bismo umanjili kiselost. Zatim , napraviti smjesu od navedenih sastojaka (meso, riža i začini) uz savjet da vam masa koju dobijete ne bude previše čvrsta, možete dodati i jednu šoljicu vode.

  2. Nakon napravljene smjese pristupamo motanju sarme tako što je zarolamo na dužu stranu, a rubove uvučemo unutra. Jednu po jednu redamo u šerpu. Kad smo završili sa motanjem, po vrhu poredamo komadiće mesa i prelijemo vodom toliko da sarma sva bude u vodi.

  3. Stavimo da se kuha, s tim kad proključa smanjimo temperaturu. Savjetovali bismo vas da je „pritisnete“ nekim tanjirom ili poklopcem, da slučajno ne bi došlo do odmotavanja. Kuhamo otprilike sat vremena na laganoj temperaturi.

  4. Na kraju provjeravamo saft, ukoliko nije dovoljno slan i začinjem začinimo ga i po potrebi napravimo zapršku ( najčešće pravim hladnu zapršku sa dvije kašike brašna i pola kašike aleve paprike ili ajvara umućene u šoljici hladne vode).

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
sarma, kupus, bosanska kuhinja, tradicionalna kuhinja
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.