...

Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Sarma-miris zavičaja

Dovoljno je samo napisati njen naziv-SARMA, a izgled, serviranje i ukus uvijek pričaju uspomene.

Sarma

Sarma pripada jelima koja se jednim imenomzovu dolme. Dolma je turska priječ i znači puniti. Općenito sarma se sastoji od listova kupusa, iako se možeraditi od svježeg kupusa, uobičajeno se radi od listova kiselog kupusa koji sepune smjesom mljevenog mesa i riže. U to se dodaju još razni začini.

  • Osnovni pribor
  • 600 g mljevene junetine
  • 100 ml vode u fil
  • 150 g riže okruglo zrno
  • 5 čehni bijelog luka
  • 1 jaje
  • malo soli
  • 1 kašičica crvene paprike
  • malo mljevenog bibera
  • po želji sitno nasjeckanog suhog mesa
  1. Razdvojiti liske od kiselog kupusa i oprati. Napraviti smjesu od navedenih sastojaka za fil. Smjesu dobro ujednačiti

  2. Savijati sarme i redati ih u šerpu. Doliti vodu dabude preko sarme. Na to staviti tanjir da se sarme ne dižu u toku kuhanja. Kuhati na srednjoj temperaturi oko 45 minuta od momenta kada prokuha.

  3. Kada je sarma kuhana dodati zapršku i lagano protresti šerpu da se saft ujednači.Zaprška: Na ulje dodati brašno pa napraviti svijetlu zapršku. Uz sarmu možete poslužiti krompir pire.

  4. Sarma sa 170 kalorija na 100 grama ne spada u kaloričnu hranu. Jedna sarma je prosječne veličine ima 115 grama. Ovisno o tome kolika je porcija sarme, ukupan unos kalorija će varirati.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
sarma, kupus, bosanska kuhinja, tradicionalna kuhinja
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.