You are currently viewing Sarma-miris zavičaja

Sarma-miris zavičaja

Dovoljno je samo napisati njen naziv-SARMA, a izgled, serviranje i ukus uvijek pričaju uspomene.

Sarma

Sarma pripada jelima koja se jednim imenomzovu dolme. Dolma je turska priječ i znači puniti. Općenito sarma se sastoji od listova kupusa, iako se možeraditi od svježeg kupusa, uobičajeno se radi od listova kiselog kupusa koji sepune smjesom mljevenog mesa i riže. U to se dodaju još razni začini.

  • Osnovni pribor
  • 600 g mljevene junetine
  • 100 ml vode u fil
  • 150 g riže okruglo zrno
  • 5 čehni bijelog luka
  • 1 jaje
  • malo soli
  • 1 kašičica crvene paprike
  • malo mljevenog bibera
  • po želji sitno nasjeckanog suhog mesa
  1. Razdvojiti liske od kiselog kupusa i oprati. Napraviti smjesu od navedenih sastojaka za fil. Smjesu dobro ujednačiti

  2. Savijati sarme i redati ih u šerpu. Doliti vodu dabude preko sarme. Na to staviti tanjir da se sarme ne dižu u toku kuhanja. Kuhati na srednjoj temperaturi oko 45 minuta od momenta kada prokuha.

  3. Kada je sarma kuhana dodati zapršku i lagano protresti šerpu da se saft ujednači.Zaprška: Na ulje dodati brašno pa napraviti svijetlu zapršku. Uz sarmu možete poslužiti krompir pire.

  4. Sarma sa 170 kalorija na 100 grama ne spada u kaloričnu hranu. Jedna sarma je prosječne veličine ima 115 grama. Ovisno o tome kolika je porcija sarme, ukupan unos kalorija će varirati.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
sarma, kupus, bosanska kuhinja, tradicionalna kuhinja