You are currently viewing Simptomi bolova u koljenu

Simptomi bolova u koljenu

Simptomi bolova u koljenu su jako česti kod ljudi svih životnih dobi. Bolno stanje u koljenu prepoznaje se tokom stajanja, hodanja, dizanja, ali i mirovanja. Također ćete bolove osjetiti i ukoliko se bavite sportom pa prilikom trčanja, vožnje bicikla, kada dižete tegove, radite čučnjeve i slično. Bez obzira na intenzitet boli i na način na koji se manifestira, bol u koljenu može narušiti kvalitet života. Te značajno uticati na funkcioniranje i obavljanje svakodnevnih poslova.

Ovo trebate znati kada je u pitanju bol u koljenu

Kada se radi o uzrocima bolova u koljenu, mogu biti mnogobrojni. Vežu se za starenje i starosnu dob, ali i za ozljede te samu urođenu strukturu koljena. Problemi s koljenom također često uključuju i povrede tetiva, hrskavice, ligamenata. To prouzrokuje otežan hod i smanjenost brzine reagiranja koljena odnosno noge. Kako biste imali tačnu dijagnozu te kako biste imali jasnu sliku o tome šta je tačno problem, prije svega se morate javiti ortopedu. On će uraditi neke od pregleda kao što su: rentgen, magnetna rezonanca, CT ili artoskopija. Ovisno o vrsti i težini stanja, dobit ćete i detaljne upute kao i terapiju kojom ćete tretirati koljeno.

Simptomi bolova u koljenu

Koji su najčešći uzroci bola u koljenu

Kao što smo već naveli, simptomi bolova u koljenu mogu imati razne uzročnike. Jako je važno na vrijeme napraviti pravu dijagnozu kako biste na vrijeme mogli tretirati problem. Problem može krenuti od uobičajenog načina života kao što je sjedilački posao, ili posao u kojem nosite mnogo težak teret svakodnevno. Također ono što može nanijeti štetu vašim koljenima jeste i prekomjerna kilaža, te razne vrsta sportova i naprezanja kojim možete istegnuti ligamente i slično. Ukoliko na vrijeme reagirate, uspjet ćete u velikoj mjeri smanjiti bol ili čak u potpunosti izliječiti.

Ukoliko bol u koljenima traje i ne prestaje duži vremenski period, moguće je da se radi o artritisu, upali sluzne vrećice, tendinitisu, puknuću meniskusa. Također se može raditi i o puknuću ligamenta, o Bakerovoj cisti, gihtu itd. Jako je važno ne odgađati pregled kod ortopeda jer na taj način ćete sebi na vrijeme pomoći i izbjeći dugoročne posljedice.

Na koji način možete ublažiti bol u koljenu

Prije svega je jako važno da vaš ortoped uspostavi dijagnozu i da vam kaže tačne savjete kako i na koji način da brinete o bolnom koljenu. Dalje, danas postoje razne kreme i gelovi koji će vam pomoći da ublažite bol, te da na duži period spriječite žarenje. Također, možete pronaći razne vrste steznika i pojasa koji će vam stabilizirati koljeno. Steznici su odlični i kao preventiva jer su idealni kada su u pitanju trening, trčanje, dizanje tereta ili dugotrajno stajanje. Položaj vašeg koljena će držati na mjestu. Iz naše ponude izdvajamo sljedeće artikle koji će vam pomoći pri ublažavanju bolova u koljenu: