You are currently viewing Ukusna pita od jabuka

Ukusna pita od jabuka

Kada dođu hladniji dani, naše majke obično među omiljene slastice svrstaju i pitu od jabuka. Ova ukusna pita od jabuka prijat će uz kafu i čaj i uz omiljene razgovore s voljenim osobama.

Pita od jabuka

Jabukovaču možemo slobodno nazvati zimskim desertom, jer tada je nekako najviše pravimo. Inače, zaliveni kolači su više prikladni za hladnije, nego za toplije dane. Pita od jabuka nije novitet na našim prostorima, naprotiv, tu je od davnina i pogotovo iskusnije domaćice često će je napraviti. S obzirom na to da se preljeva agdom, jako je kalorična.

 • 500 gr gotovih jufki
 • 1,5 kg jabuka
 • 3 kašike griza
 • orasi i cimet po želji
 • 150 gr maslaca
 • 100 ml ulja
 1. Prvo ćemo napraviti agdu, tj. u prokuhalu vodu istresemo šećer i kuhamo pet minuta. Ostavimo da se hladi.

 2. Jabuke operemo, izerendamo i malo prodinstamo dok se ne smanji količina njihovog soka. Zatim im dodajemo griz, orahe, šećer i cimet, te počinjemo sa slaganjem.

 3. Istopljenim maslacem i uljem mastimo prvu jufku i na drugu redamo smjesu s jabukama i rolamo, s tim da smjesa ide na početak jufke.

 4. Tako ćemo npr. od 12 listova, koliko ih se nalazi, dobiti 6 rolata jabukovače. Kad završimo, isječemo ih i premastimo smjesom od maslaca i ulja (ukoliko ste je potrošili, može samo ulje), stavljamo je u zagrijanu rernu i pečemo na 180 stepeni, pola sata.

 5. Kada blago porumeni, izvadimo je i zalijemo. Poslužujemo je kada se ohladi.

Dezert
Bosanska kuhinja
jabukovača, slatka pita