You are currently viewing Ukusni kus-kus s piletinom

Ukusni kus-kus s piletinom

Ako tražite zadovoljstvo u jednom obroku, ukusni kus-kus s piletinom će zadovoljiti sve vaše dnevne potrebe. Dovoljno vitamina, zdravih vrijednosti i odličan recept čak i za one koji su vijerni treningu i zdravoj ishrani. Pogledajte u nastavku:

Kus-kus s piletinom i povrćem

Pri spremanju kus-kusa najvažnije je napraviti dobar omjer ove namirnice i vode. Da bismo dobili „razabran“,granulast kus-kus iskusni kuhari savjetuju da mjera bude 1 šoljica kus-kusa i 1,25 šoljica vode.  Kus-kus sa piletinom i povrćem je jedna od boljih kombinacija, osim toga što uvijek „prolazi“, njena nutritvna strana je pogodna i za one koje paze na ishranu iz raznih razloga. Jednostavno zanapraviti, potrebno nam je, svega, 30 minuta.  Dobit ćemo porcije za dvije osobe.

  • 300 gr pilećeg filea
  • 300 ml vode
  • 125 gr kus kusa
  • 1 glavica crvenog luka
  • 3 čehna bijelog luka
  • 1 crvena ili žuta paprika
  • 2 mrkve
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so po potrebi i želji
  1. Izdinstati crveni luk, zatim bijeli luk te papriku i mrkvu. Kad povrće omekša dodati piletinu, posoliti, dodati začine koje želimo i nastaviti dinstati sve zajedno 5 minuta.

  2. Nakon toga dodati prokuhalu vodu i kus-kus. Nastaviti kuhati 3 minute zatim skloniti sa ringle. Savjetujem da odmah servirate na oval, da bi se kus-kus dodatno razabrao i da ne bi došlo do kašaste strukture.

Prilog
Japanska kuhinja
kuk kus i piletina, kus kus,