Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Ukusni podvarak

Kao djeci su nam roditelji često pravili ovo jelo, zar ne? Kada je u pitanju zimska hrana, ukusni podvarak je na listi omiljenih i najčešće pravljenih obroka. Izdašan je, ukusan i jako brzo utoli glad te nas održava snažnima i punim energije.

Podvarak

Podvarak je strainsko jelo, koje sesastoji od kiselog kupusa i mesa. Svi oni koje vole sarmu, svidjet će im se i ovo jelo. Najčešće se pravi zimi kada je sezona kiselog kupusa.

  • 500 gr rezanog kupusa
  • 400 gr suhog mesa
  • 1-2 čehna bijelog luka
  • mljeveni biber
  • 4-5 zrna bibera
  • 1 lovorov list
  • 1 kašikica dimljene začinske paprike
  1. U šerpu sipati vodu i staviti suho meso da kuha nekoliko minuta, zatim procijediti.

  2. U drugu šerpu staviti ulje na kojem ćemo izdinstati sitno isjeckani luk. Kad je luk dinstan dodati bijeli luk. Kupus dobro isprati u vodi ako je slan.

  3. U šerpu sa lukom dodati kupus, mljeveni biber, biber u zrnu, alevu papriku, lovorov list, dodati meso, naliti vodu samo da prekrije kupus.

  4. Tako sve dinstati na laganoj vatri oko sat vremena. Sve prebaciti u tepsiju i staviti u zagrijanu rernu na 180 stepeni i zapeći.

  5. Pratiti količinu tečnosti, da ne bi zagorio. Proces u rerni traje oko 45 minuta, što zavisi od više faktora (vrsti mesa, temperaturi i sl.)

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
kiseli kupus i podvarak, podvarak