You are currently viewing Višnja pita

Višnja pita

Ova ukusna višnja pita idealna je slastica kako za tople dane kao osvježenje tako i za hladnije dane uz topao čaj ili kafu. Oduševit će sve one u čijem se tanjiriću nađe i zasigurno će biti zainteresirani za recept.

Pita od višanja

Kolač slatkasto-kiselkastog okusa će vam se sigurno svidjeti. U ovom receptu smo koristili gotove jufke i višnje, s tim da možete i odabrati neko drugo voće, mada je ova kombinacija pun pogodak.

  • 500-700 g višanja
  • 500 g kora za pitu
  • 5 jaja
  • 2 čaše šećera
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 1 limun
  1. Od navedenih sastojaka napravimo premaz koji ćrmo nanositi preko jufki.

  2. Podijelimo listove jufki na dva dijela. Prvu polovicu redamo u pleh, list po list i premazujemo.

  3. Kada smo iskoristili prvi dio, poredamo višnje i nastavimo sa drugim dijelom.

  4. List po list kombinujemo sa prelivom. Kada smo sve iskoristili, izrežemo na baklave ili kocke i pečemo u rerni na 200 stepeni, 20 minuta.

  5. U međuvremenu skuhamo agdu i ostavimo da se nakratko ohladi. Kada je kolač pečen, zalijemo ga i ohlađen poslužujemo.

Kolači
Bosanska kuhinja
kolač s višnjama, slatko s višnjama