You are currently viewing Vodeći uzroci bola u koljenu

Vodeći uzroci bola u koljenu

Vodeći uzroci bola u koljenu kao i ostali, manji, mogu nastati iz jako mnogo razloga. I iz jako mnogo situacija. Bol u koljenu generalno pogađa sve ljude, neovisno o životnoj dobi. I sigurni smo da je većina ljudi iskusila taj bol bar jednom. Bolovi u koljenu mogu biti razni i svaka vrsta boli koja se u koljenu ponavlja, zahtijeva pregled kod doktora. Nakon tačne dijagnoze koju ortoped uspostavi, možete koristiti neke od olakšica kod kuće, koje značajno mogu pomoći.

Neki od simptoma

Vodeći uzroci bola u koljenu mogu biti sljedeći, navodimo ih u ostatku teksta. Ukoliko se pojavi otečenost, tj. ukoliko se pojavi voda u koljenu, to ne mora da bude razlog za uzbunu. Oteklina je prirodna reakcija tijela kojim sanira koljeno ali ukoliko potraje duže od jedne sedmice, trebali biste posjetiti doktora.

Ako se javi osjećaj zatezanja u koljenu, to se naziva ukočenost koljena. Iako ograničava i otežava kretanje, ova pojava također nije za uzbunu. Potrebno je samo pratiti situaciju.

Crvenilo koljena je također prirodna reakcija tijela kada je u pitanju saniranje povrede. Stanje nije alarmantno. Doktoru se trebate javiti ukoliko crvenilo ne prolazi ni nakon 7 dana, ukoliko se upala pojačala te ako se stalno ponavlja.

Slabost i nestabilnost koljena uobičajena je kod puknuća križnih ligamenata unutar koljena. Takva je nestabilnost veoma posebna jer se potkoljenica u odnosu na natkoljenicu pomjera naprijed ili izvlači straga.

vodeći uzroci bola u koljenu

Ozljede meniskusa koljena

Meniskusi su hrskavični “jastučići” koji se nalaze unutar koljenog zgloba. Polutvrdi su i osnovna funkcija im je amortizacija. Kada dođe do pucanja meniskusa, takva povreda obično zahtjeva operaciju.

Sindrom iliotibijalnog trakta

Sindrom trenja iliotibijalnog trakta je ozljeda koljena uzrokovana prekomjernom upotrebom tkiva vanjskih strana bedara i koljena. Osobe koje imaju ovaj problem osjećaju ekstremno trenje iliotibijalnog trakta na bočnoj strani a svako jače kretanje može pojačati bol. Liječenje prije svega podrazumjeva strogo mirovanje te fizikalne terapije i ostale medicinske savjete i upute.

Bakerova cista

Bakerova cista je ispupčenje ispunjeno tekućinom na stražnjoj strani koljena. Ovaj problem se javlja kada višak tekućine potiskuje tkivo iza koljena. Simptomi su stezanje, blaga bol, oticanje i ukočenost. Koljeno također može i pucketati prilikom kretanja. Cista nekad može i puknuti, što uzrokuje širenje otekline. 

Povreda ligamenata

Ligamenti su čvrste trake vezivnog tkiva koje povezuju bedrenu kost s kostima potkoljenice. Puknuća i uganuća ligamenata koljena vrlo su česte sportske povrede ali ih također možemo dobiti i u raznim drugim situacijama.

Burzitis

Burze su male vrećice ispunjene tekućinom koje smanjuju trenje tetiva i ligamenata. Upala jedne ili više tih vrećica naziva se burzitis. Može uzrokovati jaku bol i ograničiti pokretljivost. Ovakva bol najčešće prođe spontano. Ali ponekad je potrebno posjetiti doktora.

Proizvodi iz naše ponude koji vam mogu pomoći