You are currently viewing Zanimljivi kus-kus

Zanimljivi kus-kus

Ukoliko vam fali inpiracije za priloge, važan ručan ili ukusan doručak, zanimljivi kus-kus je idealno rješenje. U narednim redovima ćemo vam objasniti o kakvoj se tačno namirnici radi i koliko je dobra za naše zdravlje.

Kus-kus

Kus-kus je namirnica koja se dobiva od lomljene durum pšenice, možemo ga slobodno zvati i kašom, a dolazi nam sa sjevera Afrike i Bliskog Istoka.

Vrlo je rasprostranjen i u Italiji. Kus-kus je izuzetno nutritivna namirnica neutralnog okusa koja se jako dobro slaže s brojnim drugim namirnicama i zato sve češće nalazi mjesto na stolovima širom svijeta.

Zašto bismo trebali uvesti kus-kus na naše jelovnike:
Bogat je selenom, u samo 100 grama kus-kusa nalazi se više od 40% preporučene dnevne doze ovog minerala.

Selen je snažan antioksidans i pomaže organizmu u obnovi pod djelovanjem slobodnih radikala oštećenih stanica te smanjuje upalne procese u organizmu.

Selen ima važnu ulogu u i radu štitnjače, štiti je od oštećenja i doprinosi proizvodnji hormona.
Također, selen iz kus-kusa snižava rizik od srčanih bolesti smanjujući upalne procese i oksidativni stres te smanjuje i “loš” LDL holesterol u krvnim žilama.
Studije su potvrdile povezanost sniženih razina selena s povećanih rizikom od karcinoma prostate, a druge potvrđuju da unos dostatnih količina selena uz vitamin C i E smanjuje rizik od karcinoma pluća kod pušača.

Također, antioksidans smanjuje upalne procese i jača imunitet snižavanjem oksidativnog stresa u organizmu.

Vrlo je zastupljen u prehrani osoba koje se žele zdravije hraniti, ali usput i izgubiti na težini. Bogat je vlaknima pa pruža osjećaj sitosti, a dobar je i za snižavanje holesterola u krvi.

Budući da ima manje kalorija od riže, vrlo se često koristi kao njena zamjena. Instant kus-kus dostupan je u gotovo svim supermarketima i trgovinama zdrave hrane, a njega je dovoljno preliti vodom (šoljica vode na 2/3 šalice kus-kusa).

Ne smijemo pretjerati s vodom kako se ne bi pretvorio u kašu jer treba ostati lijepe zrnaste teksture. Kus-kus u dodiru s vodom i do tri puta poveća volumen.

Trebamo ga prelijevati vrućom slanom vodom (sol je bolje rastopiti u vodi nego dodati direktno u kus-kus kako ne bi pala na dno).

Kad ulijete vodu, dodajte i nekoliko kapi maslinova ulja ili maslaca, izmiješamo i poklopimo na pet minuta najviše. Umjesto vode možemo upotrijebiti mesni temeljac. Nakon toga ga istresemo na neki oval i viljuškom ga rasporedimo, da nam ne bude slijepljen.

Ova namirnica je veoma zahvalna, možemo ga spremati kao glavno jelo, prilog ili podloga za salatu. U Egiptu se prave i deserti od kus-kusa tako što se natopi sokom ili ružinom vodom, dodaju se sjeckane pistacije, bademi, razni začini i otopljeni maslac i posluži se u čašama.

Kus-kus je dobar izvor proteina, u 100 grama nalazimo 3,8 grama proteina. Ukoliko našu ishranu obogatimo biljnim proteinima, smanjit ćemo rizik od moždanog udara, oboljenja od srčanih bolesti i karcinoma.