Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Zašto odabrati crnu čokoladu-koristi i savjeti

Pitate se zašto odabrati crnu čokoladu? Crna čokolada je ukusna s kafom, u omiljenim kolačima ali je također i veoma dobra za naš organizam.

Zašto odabrati crnu čokoladu?

Čokolada je jedan od najpopularnijih slatkiša u svijetu kojem pribjegavaju i i odrasli i djeca. U novijem vremenu možemo isprobati razne primamljive okuse. Da li su te poslastice zdrave za naše tijelo i organizam, možemo li ih se odreći? Mnogi smatraju da je ovaj slatkiš put prema pretilosti i zdravstvenim problemima.Tamna čokolada je zdravija verzija čokolade, bogata je nutrijentima koji mogu pozitivno utjecati na zdravlje. Ona je jedan od najboljih izvora antioksidanata, a pravi se od sjemena drva kakaovca. Tamna čokolada je isto tako puna organskih spojeva koji su biološki aktivni te djeluju kao antioksidanti. Oni uključuju polifenole, flavanole i katehine, između ostalih. 

Navest ćemo neke od dobrobiti tamne čokolade i na šta ona pozitivno djeluje:

Navest ćemo neke od dobrobiti tamne čokolade i na šta ona pozitivno djeluje:

    • Povećava dobar holesterol i spriječava oksidaciju lošeg
    • Tamna čokolada je dobra za zdravlje srca.
  • Učinkovita je za zdravlje i funkciju mozga.
  • Istraživanje iz 2017. godine je proučavalo utjecaj čokolade na krvni pritisak i krvožilnu funkciju. Čokolada je bogata polifenolima, pa je u tom kontekstu nekoliko epidemioloških istraživanja ukazivalo na vezu između svakodnevne konzumacije kakaa i kardiovaskularnih ishoda.
  • Jedna od prednosti čokolade je njezino prebiotsko svojstvo. Prebiotici su specifične tvari koje obavljaju funkciju hrane za “korisne” bakterije u našem probavnom sistemu. Čokolada ima sposobnost djelovanja kao probiotici, te na taj način potiče rast “dobrih” bakterija. Pravilno zdravlje probave je veoma važno za zdravlje i smanjenje tjelesne težine, jer kvaliteta probave također ovisi o sposobnosti tijela da apsorbira hranjive tvari.
  • Istraživanja pokazuju da čokolada čini 49% cijelog apetita kod 25 ispitanika. Želja za čokoladom je bila izraženija kod žena, osobito tokom PMS-a. 

Intersantan podatak, koji možda niste znali jeste da se u svijetu obilježava Dan čokolade, 29. novembar.

 

Statistički podaci iz 2017. godine koji pokazuju potrošnju čokolade po glavi stanovnika izgledali su ovako:

  • Švicarska – 8.8 kg
  • Austrija – 8.1 kg
  • Njemačka – 7.9 kg
  • Rusija – 4.8 kg
  • SAD – 4.4 kg
  • Francuska – 4.3 kg
  • Japan – 1.2 kg
  • Kina – 0.1 kg