You are currently viewing Zdravi smoothie

Zdravi smoothie

Zdravi i ukusni obroci su oduvijek jako popularni međutim jako zanemareni. Donosimo vam par korisnih savjeta i recept za omiljeni smoothie koji će biti od koristi za vaš cjelokupan organizam.

Smoothie

Užurban način života unio je mnoge promjene u stil življenja. Jedna od tih promjena je svakako i ishrana, gdje pribjegavamo bržem i jednostavnijem načinu kuhanja, s ciljem da ipak unesemo zdravih nutrijenata u naš organizam. Obroci su se, uveliko, promijenili. Pa tako mnogi za doručak, prije odlaska na posao spreme sebi, odnosno izmiksaju dozu vitamina koja bi trebala zadovoljiti njihove potrebe za taj dan. To su najčešće smuti napici koji mogu biti: voćni, zatim od žitarica, proteinski, te smuti recepti sa malo ugljikohidrata. Ako želite imati najzdraviji smuti za doručak, koristite samo organske sastojke kako ne biste unijeli gadne toksine i druge kemikalije u organizam.

  • Osnovni pribor
  • 1 šolja bobičastog voća
  • pola banane
  • pola čaše sojinog mlijeka
  • 1 kašičica bilo kojeg proteinskog praha
  • pola šoljice nemasnog jogurta
  • 1 šoljica leda
  1. Priprema je jednostavna. Sve sastojke ubaciti u blender i izmiksati da se dobije glatka smjesa. Dobit ćemo dva obroka.

Na 100 g jestivog dijela, borovnica ima energetsku vrijednost 56 kcal i sadrži: voda 84,6 g, proteini 0,7 g, ukupne masti 0,4 g, ugljikohidrati 14,2 g, vlakna 2,7 g.

Minerali koje borovnica posjeduje:

Kalcij – 6 mg

Željezo – 0,17 mg

Magnezij – 5 mg

Fosfor – 10 mg

Kalij – 89 mg

Natrij – 6 mg

Cink – 0,11 mg

Bakar – 0,06 mg

Mangan – 0.28 mg

Selen – 0.6 mcg

Vitamini: vitamin C 13mg, , tijamin 0,048 mg, riboflavin 0,05 mg, te vitamin B6, folat.

Pića
čorba, povrće, zdrava ishrana, smoothie, voće