...

Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Zeleni čaj i koristi od njega

Zeleni čaj je od davnina poznat kao najzdraviji čaj koji liječi i otklanja razne zdravstvene tegobe. U nastavku vam donosimo mnogo informacija o toj temi.

Zeleni čaj

O upotrebi i ljekovitosti zelenog čaja mnogo se govori. Nutricionisti i doktori veoma često ga preporučuju. Zeleni čaj se priprema od osušenih listova biljke Camelia sinensis.

Ovaj čaj potječe iz Kine i koristiose u medicinske svrhe. Zeleni čaj sadrži proteine, aminokiseline, vlakna, kalcij, magnezij, krom, mangan, željezo, bakar, cink, vitamine A, C i B skupine, klorofil i karotenoide, kofein i teobromin.

Priprema se sa vrućom vodom (80 stepeni) i listovi trebaju odstojati od dvije do tri minute, zatim ih izvadimo i čaj je spreman za konzumaciju.
Dobrobiti ovog napitka su mnogobrojne, sprečavaju i smanjuju nastanak mnogih bolesti i stanja:
Smanjuje rizik od nastanka raka mokraćnog mjehura, jednjaka, jajnika, gušterače, prostate, želuca i kože. Jedno istraživanje pokazalo je da žene koje svaki dan pijudvije ili više šoljica zelenog čaja imaju za 46% manji rizik od nastanka raka jajnika.
Smanjuje razinu holesterola, potiče cirkulaciju krvi i smanjuje rizik od nastanka bolesti krvožilnog sistema.
Dokazano je da može smanjiti hormon stresa, ublažava anksioznost i tjeskobu pa se osjećate bolje.
S obzirom da u sastavu čaja pronalazimo kofein, njime povećavamo koncentraciju i pamćenje.
Smanjuje hroničnu upalu, štiti hrskavicu i sprečava degeneraciju koštanog tkiva.
Odličan je izvor katehina koji potiču sagorijevanje masnih stanica pa se zeleni čaj preporučuje osobama koje imaju problema s mršanjem ili održavanjem zdrave tjelesne težine, kao zamjena za kahvu ili sok.
Naučnici iz Japana su ustanovili da može pomoći u kontroli razine šećera i tako smanjiti potrebu za uzimanjem terapije.
Kao i svaki proizvod, hrana ili piće, tako i zeleni čaj treba piti umjereno, jer pretjerana konzumacija može dovesti do odrđenih nuspojava, kao što su dijareja, glavobolja, nesanica i sl.

Dakle, važno je biti umjeren. Trudnice i dojilje ne bi trebale konzumirati ovaj napitak, jer apsorbira za dijete neophodnu folnu kiselinu pa može doći do pobačaja ili urođenih mana kod djece, dok se kofein putem mlijeka prenosi na dojenče.

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.